UPDATE / ALDE a decis să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin; Grațiela Gavrilescu, propusă să îl înlocuiască în Guvern

26 martie 2017 19:00 De: ,

ALDE a decis, duminică, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. El este ministru al mediului și vicepremier, în Executivul Grindeanu. În locul lui, ALDE o propune la ministerul Mediului și ca vicepremier pe Grațiela Gavrilescu, cea care în prezent este ministru pentru Relația cu Parlamentul. Constantin a anunțat deja că această decizie nu este statutară și nu o recunoaște.

UPDATE ora 19.00 Daniel Constantin a anunțat că va demisiona din funcţiile din Guvern dacă i-o va cere premierul Sorin Grindeanu.

„Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia. Eu îl voi informa pe domnul preşedinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului şi o să îmi exprim şi în faţa domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează”, a spus Daniel Constantin, după decizia din Biroul Politic Central al ALDE.

Tăriceanu: ALDE o propune pe Grațiela Gravrilescu în locul lui Daniel Constantin la Mediu

UPDATE ora 17.30 Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după ședință, că motivul retragerii sprijinului politic lui Daniel Constantin a fost faptul că acesta s-a opus convocării Congresului.

”Discursul politic și agenda politică a domnului Daniel Constantin este într-o divergență totală cu ALDE. Colegii nu au acceptat să fie reprezentați în Guvern de un astfel de coleg, care se prezintă ca un tehnocrat. Ori ne asumăm cu toții o politică, ori rămânem tehnocrați”, a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că luni, în ședința coaliției, decizia conducerii ALDE va fi comunicată partenerilor de guvernare și premierului Sorin Grindeanu.

Tăriceanu a anunțat că la Mediu, va fi propusă Grațiela Gavrilescu. În locul acesteia, la ministerul pentru relația cu Parlamentul va veni senatorul Viorel Ilie.

Daniel Constantin: Decizia Biroului Politic nu este statutară, mergem înainte!

UPDATE ora 17.25 Daniel Constantin a anunțat după ședință că decizia Biroului Politic Central de a-i retrage sprijinul politic în Guvern nu este statutară. „Decizia de astăzi nu are nicio legătură cu legalitatea. Nu se poate aplica o sancţiune unui preşedinte, copreşedinte de partid decât în Congres. Dar acestea sunt lucruri care deja au fost călcate în picioare de mai mult timp, nu doar de acum. Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate pentru domnul Tăriceanu, nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Liberalismul nu înseamnă doar să te lupţi pentru drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, înseamnă şi alegeri libere şi corecte şi multe şi alte lucruri”, a spus Constantin, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al ALDE.

”Mergem înainte”, a mai arătat Daniel Constantin, adăugând că probabil că decizia nestatutară va fi comunicată și liderului PSD Liviu Dragnea.

”Dânșii vor decide, nu regret nimic, dacă aș fi pus în aceeași situație, aș face la fel. S-a încercat șantajarea mea cu funcția de vicepremier. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu are nicio legătură cu liberalismul”, a mai spus Daniel Constantin.

Conducerea ALDE îi retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin, cu peste 80 de voturi

UPDATE ora 17.00 Biroul Politic Central al ALDE a decis, duminică, după o oră de la începerea ședinței, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin, pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Mediului, pe care le deține în Guvernul Grindeanu, cu un vot majoritar.

Potrivit unor surse din partid, Grațiela Gavrilescu ar urma să îi ia locul acestuia în funcția de ministru al Mediului. Gavrilescu este în prezent ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul. În locul ei, liderul grupului senatorial ALDE, Viorel Ilie, urmează să devină ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, au precizat aceleaşi surse

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a participat la ședință. Potrivit unor surse din partid, decizia de a-i retrage sprijinul politic acestuia a fost luată cu majoritate de voturi, în timp ce susţinătorii lui Daniel Constantin s-au abţinut de la vot. Astfel, s-au înregistrat 86 de voturi pentru retragerea sprijinului politic şi 12 voturi împotrivă.

În urma votului din conducerea ALDE, Daniel Constantin ar trebui să își prezinte demisia din funcțiile deținute în Executivul condus de Sorin Grindeanu. În caz contrar, un alt scenariu este schimbarea sa din funcție de către premierul Grindeanu, la solicitarea partidului care l-a trimis în Guvern, respectiv ALDE.

UPDATE ora 16.00 Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că el va adopta o poziţie de abţinere în cazul în care în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE de duminică se va supune la vot propunerea de retragere a sprijinului politic pentru Daniel Constantin.

Întrebat cum va vota în cazul unei asemenea propuneri, Tăriceanu a replicat: „A existat o astfel de propunere din partea unui coleg. Nu pot să spun care este sentimentul care predomină în momentul de faţă. O să avem în cursul zilei de duminică o discuţie mai largă într-un organism statutar. (…) Eu m-aş abţine într-o astfel de chestiune, pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că, în acelaşi timp, nu pot să nu observ anumite derapaje…Nu pot să nu constat, cu părere de rău, anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind”, adăugând că declaraţiile din ultima perioadă ale lui Daniel Constantin arată că acesta se poziţionează ca un „reprezentant al sistemului”.

Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, „politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau în alte structuri”. „Politica este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii”, a spus copreşedintele ALDE.


Ședința conducerii ALDE a fost convocată, la ora 16.00, la Palatul Parlamentului și vine în contextul atacurilor vehemente dintre cele două tabere, din această săptămână, dar și a ultimatumului dat de Liviu Dragnea, liderul PSD, care le-a cerut partenerilor de alianță guvernamentală să rezolve criza din partid până la sfârșitul acestei săptămâni.

Un vicepreședinte ALDE a anunțat deja public că cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, după ce copreședintele a criticat convocarea Delegației Permanente și votul privind convocarea Congresului în luna aprilie.

”Am solicitat retragerea sprijinului politic, considerând că nu merită sub nicio formă să reprezinte ALDE în nicio structură și pe nicio poziție”, spunea Gerea, la începutul săptămânii.

Copreşedintele ALDE Alba Ioan Lazăr declara la rândul lui, vineri, că, dacă se va va propune excluderea din partid a lui Daniel Constantin, o va vota ‘cu ambele mâini’. ”Prin tot ceea ce face domnul copreşedinte Daniel Constantin demonstrează cât este de mic, politic vorbind. Dânsul a luat exemple din politică văd că de la domnul Băsescu. A luat de la dânsul numai exemple negative. Ce-a zis: hai să fac şi un pic de scandal, ca să mă văd şi eu, să fiu şi eu vizibil, că altfel nu mă bagă nimeni în seamă. Noi, cei din partid, am mai auzit de el, dar oamenii de rând nu au auzit de el de când era ministru al agriculturii şi s-a constituit parte vătămată împotriva fostului său şef, Voiculescu. Vă daţi seama ce caracter are”, a declarat Ioan Lazăr.

Alți lideri din partid vorbesc despre un compromis, și cer împăcarea celor doi copreședinți, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

Liderul organizaţiei ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, care este membru al comisiei de statut a partidului şi conduce Liga aleşilor locali, declara în cadrul unei conferinţe de presă, că Daniel Constantin ar fi putut fi ales prim-vicepreşedinte la congresul din aprilie, dacă „ar fi tăcut” și îl sfătuia pe Constantin să nu părăsească ALDE şi să se împace cu Călin Popescu Tăriceanu.

Daniel Constantin spunea, la rândul lui, că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu, după scandalul din ALDE, şi l-a asigurat că indiferent de cum vor evolua lucrurile în Alianţa Liberalilor şi Democraţilor „toţi” colegii săi de partid vor susţine în continuare Guvernul pe care acesta îl conduce”.

Potrivit Statutului ALDE, retragerea sprijinului politic este o atribuție a Biroului Politic Central, adică exact forul convocat duminică, în ședință specială, la Parlament.

Scenariul plecării lui Daniel Constantin și a lui Victor Ponta într-un nou partid, naționalist

Un scenariu apărut în spațiul public vorbește despre o apropiere a lui Daniel Constantin de Victor Ponta, cei doi având în plan să construiască o nouă structură politică, prin plecarea din partidele în care se află acum. Acest zvon a fost comentat inclusiv de liderul PSD Liviu Dragnea, care spunea, recent, că nu poate exclude scenariul apariției pe scena politică românească a unui partid naționalist format în jurul lui Victor Ponta și Daniel Constantin, ambii politicieni având neînțelegeri cu propriile partide.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Victor Ponta și Daniel Constantin să meargă în PRU, Liviu Dragnea a spus că nu știe, că sunt „informații clasificate” și că nici pe Bogdan Diaconu nu l-a întrebat. Liderul Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a discutat săptămâna aceasta, aproximativ o jumătate de oră, cu președintele Camerei Deputaților, în biroul acestuia de la Parlament, la ieșire el susținând că doar a trecut să îl salute pe Liviu Dragnea și nu au vorbit despre un proiect politic.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro