De Adrian Ilie,

Potrivit lui Varujan Vosganian, ALDE are cerințe de care vrea să se țină seama în varianta finală a proiectului de rectificare.

”Rectificarea bugetară este, deocamdată, în fază de proiect și discuțiile din cadrul coaliției nu sunt încă finalizate. ALDE solicită măsuri eficiente în ce privește managementul fondurilor europene și promovarea investițiilor, precum și susținerea politicilor publice potrivit angajamentelor programului de guvernare”, a scris Vosganian.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, marți dimineață, proiectul de rectificare bugetară. Potrivit acestuia, se respectă limita de 2,7% pentru deficitul bugetar, iar principalele tăieri de fonduri se vor face la Ministerul Educației, al Fondurilor Europene și Cercetare.

Potrivit proiectului sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi și se asigură continuarea proiectelor de investiţii aflate în derulare. De la Ministerul Educaţiei Naţionale urmează să fie tăiate 1,03 miliarde lei, de la Ministerul Fondurilor Europene 681,9 milioane lei, iar cel al Cercetării 369,1 milioane lei. Alte bugete care vor fi diminuate sunt cele ale Transporturilor cu 128,8 milioane lei, cel al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat cu 243 milioane de lei, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu 310,4 milioane de lei şi al Secretariatului General al Guvernului cu 143,6 milioane lei.

„La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii, diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)”, precizează reprezentanţii MFP, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Rectificarea pozitivă se va face la bugetele locale, care cresc cu 4,4 miliarde lei dintre care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din această sumă fiind prevăzute în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern, şi 1,5 miliarde de lei pentru PNDL.

Citeşte şi:

Opoziție la rectificare. ALDE se opune reducerii bugetului pentru Transporturi, Educație și Sănătate

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări