MENIU CAUTĂ
06 Mai. 2017 12:33

UPDATE #MacronLeaks | Echipa lui Macron, vizată de un atac informatic de proporții

Distribuie

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron,  favorit la alegerile prezidenţiale din Franţa, a anunţat că a fost ţinta unui atac informatic de proporţii, în urma căruia au fost publicate online numeroase e-mailuri din campanie.

UPDATE ora 12.41: Comisia de control a campaniei electorale franceze a cerut instituțiilor de presă să nu publice conținutul documentelor postate pe rețelele de socializare de hackeri.

Autoritatea electorală franceză s-a reunit sâmbătă pentru „a lua poziție cu privire la consecințele atacului informatic la adresa echipei de campanie a lui Macron”, se spune într-un comunicat de presă. Aceștia avertizează că difuzarea sau retransmiterea unor astfel de date, obținute în mod fraudulos și printre care, potrivit tuturor aparențelor, s-ar putea strecura și informații false, este susceptibilă de pedeapsă penală.


Deocamdată nu este clar cine este responsabil pentru publicarea datelor şi nici dacă acestea sunt reale.

”Mişcarea En Marche! a fost victima unui atac informatic masiv, coordonat, în această seară (vineri – n.r.), care a permis difuzarea pe reţelele de socializare a mai multor informaţii interne”, se arată într-un comunicat.

Până la nouă gigabytes de date au fost publicate online pe un pofil numit EMLEAKS, pe Pastebean, un site care permite distribuirea anonimă de documente.

Un oficial din Ministerul de Interne a refuzat să comenteze, invocând normele franceze care interzic orice comentariu care ar putea influenţa alegerile în ultima zi.

Potrivit En Marche!, documentele arată numai funcţionarea normală a campaniei prezidenţiale, însă documentele autentice au fost amestecate pe reţelele de socializare cu unele false, pentru a răspândi ”îndoiala şi dezinformarea”

Un cercetător în securitate informatică susține că analiza iniţială sugerează că un grup din SUA de activişti de alternativă-dreapta s-a aflat în spatele eforturilor iniţiale de răspândire a documentelor pe reţelele de socializare. Ulterior, acestea au fost preluate şi promovate de susţinători ai lui Marine Le Pen. Hashtagul #MacronLeaks a fost răspândit prima dată de Jack Posobiec, un activist pro-Trump al cărui profil de Twitter îl identifică drept şeful de redacţie al site-ului de extremă-dreapta Rebel TV.

Citește și: Alegeri Franța | Emmanuel Macron a câștigat și mai mult avans în sondaje. Ultima zi de campanie, înaintea scrutinului de duminică

Citește mai multe despre Alegeri pe Libertatea.

Comentarii