Mergi direct la conținut »
Alegeri parlamentare în Italia. Partidele populiste şi de extremă-dreapta conduc în sondaje
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Alegeri parlamentare în Italia. Partidele populiste şi de extremă-dreapta conduc în sondaje

Alegeri parlamentare în Italia. Partidele populiste şi de extremă-dreapta conduc în sondaje

Duminică au loc alegeri legislative în Italia şi, potrivit ultimelor sondaje, partidele populiste şi de extremă-dreapta au cele mai mari şanse să se instaleze la Roma fără o majoritate stabilă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cele două luni de campanie electorală, principalele subiecte de dezbatere au fost migranţii, insecuritatea şi redresarea economică a cărei efecte întârzie să se facă simţite în viaţa de zi cu zi.

Silvio Berlusconi, care conduce o coaliţie formată din dreapta şi extrema-dreaptă ce era în fruntea ultimelor sondaje, nu poate candida din cauza unei condamnări penale. Vineri, el a făcut mai multe băi de mulţime la Napoli. Fostul premier italian a promis va crea 500.000 de locuri de muncă în sudul defavorizat şi că va face acest lucru cu sprijinului lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European.

Silvio Berlusconi (FOTO: EPA)

Silvio Berlusconi (FOTO: EPA)

Pe Antonio Tajani, Berlusconi l-a ales să conducă viitorul guvern în caz de victorie a coaliţiei sale. Acesta a schiţat deja un program pentru infrastructurile din sud, care va fi realizat cu ajutorul fondurilor structurale europene. La acestea se adaugă măsurile noastre imediate pentru eliminarea unor impozite şi a cotizaţiilor plătite de companii, a explicat Silvio Berlusconi.

Antonio Tajani (FOTO: EPA)

Antonio Tajani (FOTO: EPA)

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreaptă Liga Nordului, nu îmbrăţişează ideea ca Antonio Tajani să condugă Guvernul, pentru că îl consideră un exponent al elitelor de la Bruxelles. „Începând de luni, Liga (Nordului) va guverna ţara”, a susţinut Salvini.

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni
Recomandări

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni

Matteo Salvini (FOTO: EPA)

Matteo Salvini (FOTO: EPA)

Fostul premier Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat (PD) a crisitcat promisiunile lui Berlusconi şi a îndemnat la un „vot util” împotriva extremei-drepte.

Matteo Renzi (FOTO: EPA)

Matteo Renzi (FOTO: EPA)

Conform ultimelor sondaje se estimează că milioane de italieni sunt încă indecişi, iar coaliţia dintre dreapta şi extrema-dreaptă conduce cu circa 37% din intenţiile de vot, procent defalcat în 17% pentru partidul lui Berlusconi, Forza Italia, 13% pentru Liga Nordului şi restul pentru celelalte partide din alianţă. Urmează M5S, cu 28%, alianţa de centru-stânga 27% (din care 23% pentru partidul lui Renzi) şi mişcarea de stânga Liberi şi Egali, cu 6%.

Cu câteva zile înaintea alegerilor legislative, studenții care se opun partidului neo-fasciștilor din Italia s-au laut la bătaie cu poliția la Milano.


EXCLUSIV/A căzut cu cada pe bulevard, în timpul cutremurului din 1977, și a scăpat nevătămat. Scenele șocante, la Universitate!

Close
Închide
  Close