În urmă cu mai puțin de o săptămână, Executivul a adoptat mai multe hotărâri privind prezidențiale din luna noiembrie, iar unul dintre actele normative vizează calendarul alegerilor. Conform anunțului oficial, campania electorală va începe pe 12 octombrie! Dar cele mai importante partide politice de la noi au apelat la trucuri pentru promovarea propriilor candidați cu mult timp înainte de această dată.
Pentru o România normală și alături de fiecare român
PNL a fost primul partid care început promovarea propriului candidat. Luni, 26 august, în București au apărut primele panouri electorale pentru Klaus Iohannis. Și nu doar în București. “Pentru o Românie normală”, este sloganul cu care actualul președinte al României încearcă să-și asigure cel de-al doilea mandat și încă 5 ani la Cotroceni.
N-a trecut mult timp, că și PSD și-a scos candidatul “pe stradă”, Viorica Dăncilă. Panouri imense cu actualul premier al României au împânzit deja Bucureștiul. “Alături de fiecare român”, sloganul premierului în bătălia pentru cea mai importantă funcție în stat. “Viorica Dăncilă. Un președinte muncitor și implicat”, mai apare pe panourile imense.
Publicitatea stradală, un truc …electoral
Au încălcat cele două partide hotărârile privind prezidențiale din luna noiembrie anunțate de Executiv, din moment ce campania electorală este programată pentru 12 octombrie? Oficialii Biroului Electoral Central au dezvăluit pentru Libertatea că da, dar nu prea. Cum e posibil? Formațiunile politice de la noi apelează la un truc, care nu e reglamentat de autoritatea electorală de la noi.
“Nu există reglementat exact ceea ce fac partidele politice acum. În mod normal, e o campanie electorală, dar se pare că nu e… Sună ciudat, dat așa e. Ei apelează la un truc și încadrează totul la publicitate stradală.
Partidele contactează firmele care dețin panourile publicitare respective sau își obțin autorizații de la diverse primării pentru promovarea candidaților prin afișe, bannere, mashuri pe clădiri. Atunci când se duc să facă și să semneze contractele, le încadrează la publicitate. Plătesc pentru asta și noi nu avem cum să-i încadrăm la încălcarea legii. Deși o fac!”, spun surse din BEC.
Cine și-a anunțat intenția de a candida pentru Cotroceni
- Klaus Iohannis (PNL)
- Viorica Dăncilă (PSD)
- Dan Barna (USL-PLUS)
- Mircea Diaconu (independent – susținut de ALDE și Pro România)
- Theodor Paleologu (PMP)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc)
- Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste)
- Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală)
- Claudiu Crăciun (Platforma Demos)
- Gheorghe Funar (Partidul România Noastră)
- Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
- John Ion Banu (Partidul Națiunea Română)
- Alexandru Cumpănașu (independent)
- Liviu Pleșoianu (independent)
- Florentin Pandele (independent)
- Avram Iancu (independent)
- Cătălin Berenghi (independent)
- Bogdan Stanoevici (independent)
- Emanuel Onoriu (independent)