Simion este estimat să obțină aproape 55% din voturi

În vârstă de 38 de ani, Simion este estimat să obțină aproape 55% din voturi în scrutinul de duminică, potrivit singurului sondaj publicat până acum, conform AFP.

„Simion este clar favorit”, a declarat pentru AFP Remus Ștefureac, directorul companiei de sondare INSCOP Research.

El a obținut „de două ori mai multe voturi decât rivalul său în primul tur”, parțial datorită popularității sale în rândul votanților din diaspora, a adăugat acesta.

Simion ar putea beneficia și de lipsa sprijinului explicit din partea taberei pro-europene pentru Dan, care susținuse un alt candidat în primul tur.

Totuși, îngrijorarea alegătorilor cu privire la implicațiile politice și economice ale unei victorii a extremei drepte ar putea juca în favoarea lui Nicușor Dan.

Alegeri cu miză uriașă

Demisia surprinzătoare a premierului Marcel Ciolacu și prăbușirea coaliției de guvernare pro-europene au „crescut miza” alegerilor și au „intensificat emoțiile”, a mai spus Ștefureac.

Noul președinte va avea puterea de a desemna un nou prim-ministru, ceea ce va influența negocierile pentru formarea unei noi majorități parlamentare.

Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii
Recomandări
Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii

Dacă va deveni președinte, Simion a promis că îl va aduce „la putere” pe fostul candidat prezidențial, Călin Georgescu, posibil în funcția de prim-ministru.

Partidul naționalist AUR, condus de Simion, ar putea astfel intra la guvernare.

Tulburările politice au dus la scăderea leului în ultimele zile, amplificând incertitudinea economică într-una dintre cele mai îndatorate țări din UE, care s-a confruntat și cu o inflație ridicată.

Ștefureac a declarat că aceste „temeri” ar putea crește participarea la vot față de cei 53% din primul tur. Pentru ca Nicușor Dan să aibă o șansă reală, prezența ar trebui să urce la 65%.

Atât Simion, cât și Dan au făcut campanie promițând „schimbare”, după decenii în care România a fost dominată de aceleași partide politice, pe care ambii le acuză de corupție. Dar cei doi candidați nu ar putea fi mai diferiți.

Declarațiile făcute de Nicușor Dan și George Simion în cadrul dezbaterii

Într-o dezbatere intensă și de durată, desfășurată joi, Nicușor Dan a insistat asupra necesității de a continua trimiterea de ajutor către Ucraina.

„Fără sprijin pentru Kiev nu poate exista o pace justă”, a declarat el, subliniind „riscurile pentru securitatea națională generate de agresiunea Rusiei asupra întregii Europe”.

Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj
Recomandări
Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj

România a deschis un centru de antrenament pentru piloții de luptă ucraineni și a donat un sistem de apărare antiaeriană Patriot Kievului.

De asemenea, țara oferă sprijin logistic semnificativ pentru exportul de cereale ucrainene prin portul Constanța de la Marea Neagră.

Simion, în schimb, a pledat pentru „neutralitate, nu escaladare cu arme”. El a sugerat că ar putea bloca decizii europene privind ajutorul, întrucât președintele reprezintă România la summiturile UE și NATO și are drept de veto în voturile UE.

Inspirat de Trump, a promis să ceară „compensații pentru participarea României la efortul de război de până acum”. Simion l-a elogiat pe premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și a promis să adopte „multe dintre pozițiile sale” în România, o perspectivă care ar putea crea noi provocări pentru UE.

Pe 18 mai 2025 are loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 din România. Românii își vor alege președintele dintre George Simion și Nicușor Dan.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Brinzovenescu 12.05.2025, 13:42

Aia e!Acolo e deosebirea intre cei doi!Și acolo e și„miza”-pentru „Europa”lui Macron!Daca mai se continua sprijinul pentru Ucraina!!Cât despre a nu permite folosirea bazelor NATO din România in implicarea activa in razboi-cum zicea Georgescu...Vorbe,de campanie electorala!Una- ca Basescu(apoi Johannis), nu a inclus nici un fel de restrângere-atunci când a semnat pentru amplasarea bazelor(așa cum au facut polonezii și bulgarii),a doua- ca și daca ar protesta România-daca bazele vor fi folosite in atacuri-cine ar lua-o in seama?Și cum s-ar putea ea opune,mai ales ca nu are mijloacele necesare?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.