Dezbaterea a scos la iveală diferențele fundamentale ale celor doi candidați în cursa pentru învestitura democrată la alegerile prezidențiale din SUA. Cei doi s-au contrazis vehement și chiar au fost temperați de mai multe ori de moderatori. Printre temele abordate au fost cea a băncilor de pe Wall Street și cea a presupuselor excese.
Bernie Sanders a fost rugat să prezinte o decizie politică pe care Hillary Clinton a luat-o ca senator și care s-a dovedit a fi una care favorizează băncile. Sanders a susținut încă că „atunci când lăcomia, imprudența și comportamentul ilegal de pe Wall Sttreet” a dus la criza financiară, el a cerut ca marile bănci să fie dezmembrate, în timp ce Clinton era “ocupată să ţină discursuri pentru Goldman Sachs”.
Replica lui Hillary nu a întârziat. “Nu poate oferi niciun exemplu pentru că nu există niciun exemplu (…). Este întotdeauna important – poate că este dificil – dar este întotdeauna important să lămurim lucrurile”, a răspuns aceasta.
Ea a subliniat că s-a pronunţat împotriva băncilor mari pentru acţiunile lor, dar Sanders a replicat ironic: “O, Doamne, cred că au fost zdrobiţi de asta”. Apoi a întrebat dacă declaraţiile au venit înainte sau după ce Clinton “a primit sume enorme” din partea băncilor pentru discursuri.
Un alt subiect aprins a fost cel al controlului armelor. Hillary Clinton a criticat pe tot parcursul campaniei poziţia lui Sanders în această chestiune în Congres. În cadrul dezbaterii, ea a subliniat că rivalul său “şi-a luat angajamentul faţă de NRA” (National Rifle Association), cea mai puternică organizaţie de lobby pentru menţinerea regimului armelor, să se opună unei perioade de aşteptare pentru verificarea persoanelor care cumpără arme.
Sanders a fost nevoit să se adreseze unui aspect deosebit de dificil în ceea ce priveşte regimul armelor. Recent, fiica directorului şcolii primare Sandy Hook, care a fost ucis în masacrul de la Newtown, din decembrie 2012, i-a cerut senatorului să îşi ceară scuze victimelor pentru că “a pus lobby-ul pentru arme deasupra familiilor” lor. Senatorul de Vermont a declarat că nu crede că are de ce să îşi ceară scuze, dar a dat asigurări că le va susţine dreptul de a da în judecată producătorii de arme.
De multe ori în timpul dezbaterii, discuţia dintre cei doi candidați la învestitura democrată a devenit atât de animată încât aceștia au început să vorbească unul peste altul. “Dacă ţipaţi unul la altul, telespectatorii nu vor putea să vă audă pe niciunul dintre voi”, a intervenit un moderator.
Dezbaterea dramatică s-a încheiat cu Sanders şi Clinton declarând că sunt cei mai potriviţi pentru a-l înfrânge pe favoritul la învestitura republicană Donald Trump, la alegerile din noiembrie.
Foto: EPA