Mergi direct la conținut »
Alertă aviatică severă după erupția unui vulcan din Alaska
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Alertă aviatică severă după erupția unui vulcan din Alaska

Alertă aviatică severă după erupția unui vulcan din Alaska

Vulcanul Bogoslof din Alaska a erupt duminică, iar fumul gros și cenușă care s-a ridicat în aer la peste 10.000 de metri a determinat emiterea unei alerte aviatice de grad maxim -cod roșu, scrie AP.

Bogoslof, unul dintre cei mai activi vulcani din America de Nord, situat în insula Aleutian, a erupt duminică la ora locală 2.16pm. Potrivit Alaska Volcano Observatory erupția a durat 55 de minute și nu s-au produs alte emisii de cenușă după explozie, iar activitatea seismică din zonă este la nivel moderat.

Foto: Alaska Volcano Observatory

Întrucât avionul se află într-o zonă intens tranzitată de avioanele care efectuează zboruri pe ruta Asia-America de Nord, Alaska Volcano Observatory a anunțat că a emis prima dată cod roșu de alertă aviatică, apoi l-au coborât la portocaliu: ”Noi erupții de cenușă se pot produce în orice moment, însă nu am detectat niciun fel de precursori”

Norii de cenușă provocați de erupțiile vulcanice reprezintă o amenințare pentru avioanele care zboară în zonă.  Erupțiile vulcanice au provocat în trecut probleme zborurilor și în multe cazuri s-a luat decizia anulării unor zboruri. Cea mai gravă situație a fost în 2010 când erupția vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda a dus la anularea a mii de zboruri din toată Europa.

 

Close
Închide
  Close