Un deputat PNL, Ovidiu Raeţchi, a elaborat un proiect de lege privind un astfel de sistem, după tragedia din Caracal.
Vedem în filmele americane mai vechi cum pe cutiile de lapte erau puse poze ale copiilor dispăruţi. În comunităţi mici, era cea mai bună metodă pentru ca populaţia să afle despre aceste cazuri.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei, sistemele s-au îmbunătăţit. Acum, informaţii vin prin SMS şi online în zona în care un copil a dispărut. Toată lumea le primeşte, la fel ca în cazul RO-ALERT.
O crimă care a schimbat Statele Unite
Sistemul se numeşe „Alertă Amber”, după numele unei fetiţe de 9 ani, Amber Hagerman, care a fost răpită din Texas în 1996. Peste 50 de poliţişti au căutat-o, la indicaţiile unui singur martor, dar, după cinci zile, fetiţa a fost găsită moartă. Criminalul nu a fost găsit nici astăzi.
O mamă din zona în care micuţa Amber a dispărut a avut apoi o idee. A sunat la un post de radio local şi a spus că dacă jurnaliştii pot anunţa în timp real pe calea undelor avertizările de vreme severă, pot face acelaşi lucru şi în cazul dispariţiei minorilor. Un mesaj care să întrerupă programul obişnuit, la radio şi la televiziune, cu descrierea copilului şi alte informaţii de interes.
În foarte scurt timp, sistemul testat în Texas a devenit unul naţional. Aproape 1.000 de copii au fost găsiţi sau salvaţi în ultimii 20 de ani mulţumită sistemului.
Chiar în timp ce reporterii Libertatea pregăteau acest material, la o căutare pe motoarele de căutare a numelui „Amber Alert” am descoperit că în Statele Unite se activase mecanismul. Site-urile de ştiri aveau o bandă pe prima pagină care anunţa dispariţia unui copil.
Acest sistem a fost perfecţionat în ultimii zeci de ani. România ar putea avea şi ea un sistem similar.
RO-ALERT pentru minori dispăruţi
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi spune că i-a venit ideea imediat după cazul Alexandrei Măceşanu.
„Sistemul preia un model de succes pe care l-am trăit în SUA, chiar în zilele tragediei de la Caracal. Am pimit un SMS, ca orice alt cetăţean de pe o anumită rază, privind dispariţia unui copil”, a povestit el, pentru Libertatea.
Astfel, în momentul în care se anunţă dispariţia unui copil, Poliţia compune acest mesaj, care include date de indetificare ale minorului şi alte elemente care ar putea fi de ajutor pentru găsirea lui. În Statel Unite, se testează deja trimiterea de poze direct pe telefon. În România, sistemul ar putea funcţiona pe infrastructura RO-ALERT – pe o anumită rază, stabilită de Poliţie, cei aflaţi în zonă vor primi un SMS.
Urmează a fi stabilite şi modalităţi prin care presa scrisă, online şi radio-TV să preia aceste mesaje.
La început, sistemul ar putea produce multe alarme false sau cazuri care nu necesitau transmiterea unei alerte, spune Ovidiu Raeţchi. Chiar până la 70%, estimează el. Dar, lumea se va obişnui cu sistemul până la urmă. Şi ar putea salva viaţa unui copil.
„Dacă la Caracal aveam acest mesaj, oamenii care văzuseră lucruri cu sigur ar fi anunţat”, spune el.
Sistem pilot, abandonat de autorităţi
Potrivit lui Ovidiu Raeţchi, MAI a testat un sistem similar în urmă cu mai mulţi ani.
„Poliţia română a avut aparent în urmă cu vreo 7 ani un pilot similar, care a rămas însă u simplu pilot. S-a dat un singur telefon”, spune deputatul.
Ovidiu Raeţchi spune însă că este posibil ca proiectul să mai există undeva, în vreo fază, şi poate fi combinat cu proiectul său legislativ.
Iniţiativa a fost depusă în Senat şi urmează să intre în discuţia parlamentarilor.