Cateva sugestii care va pot ajuta in aceasta perioada:
1. Consumati lichide din abundenta, precum sucuri din fructe, apa, lapte, supe de zarzavat, dar limitati aportul de cafea;
2. Mancati alimente cat mai variate in cantitatea in care v-o cere apetitul;
3. Aportul de calorii e bine sa fie de cel putin 2.000 calorii zilnic. Dintre alimentele cu valoare nutritiva crescuta se recomanda carnea, fasolea uscata, zarzavaturile (mai ales cele verzi), fructe sau suc natural, produse de panificatie, cereale, lapte, branza, oua;
4. Este necesara evitarea anumitor condimente (usturoi) sau alimente care pot produce meteorism abdominal (fasole uscata, varza);
5. Mamicile care au o alimentatie lacto-ovo-vegetariana necesita un supliment de vitamina D, fier, vitamina B12 si calciu pe toata perioada alaptarii;
6. Daca mama consuma cafea, ceai negru si chiar sucuri acidulate, sugarul poate deveni mai agitat, cu tulburari de somn. Se poate consuma cafea decofeinizata;
7. Pentru sugarii cu antecedente de alergii familiale se recomanda eliminarea alergenilor din dieta mamei, cum ar fi faina de grau, albusul de ou, alunele;
8. Consumul frecvent de alcool de catre mama poate duce la aparitia unor probleme in dezvoltarea neurologica a sugarului si chiar la decesul acestuia;
9. E de evitat fumatul in aceasta perioada, deoarece nicotina trece in laptele matern si poate determina tahicardie, varsaturi sau diaree la sugar; de asemenea, fumatul in prezenta sugarului poate duce la aparitia de tulburari respiratorii;
Atat alcoolul, cat si fumatul pot determina aparitia fenomenului de “refuz al sanului” de catre sugar. In anumite conditii patologice ale mamei (de exemplu diabet zaharat, boli tiroidiene, anorexie, depresie) e indicat consultul unui medic dietetician, care poate stabili un plan pentru o dieta sanatoasa atat pentru mama, cat si pentru sugar. Alaptatul la san creste necesarul de energie in perioada postpartum si, de aceea, nu e recomandat proaspetelor mame sa inceapa o dieta pentru scaderea in greutate. Dimpotriva, aportul de calorii trebuie crescut cu circa 500 calorii fata de necesarul zilnic (echivalentul unei tartine cu gem si o cana cu lapte) pentru a fi sigur ca atat mama, cat si sugarul primesc factorii nutritivi necesari. (Dr. Alma Georgescu, specialistul revistei “Tonica”)