Romanii trecuti bine de prima tinerete isi amintesc cu placere de Ilona din ‘Padurea spanzuratilor’, rol jucat in anii 60 de o pustoaica plina de sarm, care transforma rapid scena in zambet si inimile barbatilor in prada sigura. Anna Szeles, caci acesta este numele minunii blonde, are acum 66 de ani, este bunica, dar risipeste in jur aceeasi veselie molipsitoare. Libertatea a intalnit-o intamplator, pe malul Dunarii, la Budapesta. Dialogul s-a legat pe nesimtite, iar povestile cu Florin Piersic, leganate cu vorbe triste si dulci, sunt, pur si simplu, savuroase.

Libertatea: Ce mai face actrita Anna Szeles?
Anna Szeles: Multumesc, bine. Mi-am intrat in rolul de bunica si sunt extrem de fericita. Ma mira insa interesul presei din tara. Ma mai stie cineva in Romania? Ca doar m-am stabilit in Ungaria din 1989, iar filmele in care am jucat sunt deja amintire.

Nu mai tineti legatura cu nici un actor roman?

Ba da. Ma intalnesc regulat, la Oradea sau la Budapesta, cu Victor Rebengiuc si cu fostul meu sot, Florin Piersic. Suntem prieteni de-o viata.

Care dintre filmele in care ati jucat va este cel mai drag?

‘Padurea spanzuratilor’ e filmul meu preferat. Maestrul Liviu Ciulei a regizat aceasta capodopera, iar eu am jucat rolul Ilonei. Aveam un accent speci-fic ardelenesc, mai stalceam unele cuvinte. Toate acestea au fost atuul meu.

Pe Florin Piersic unde l-ati cunoscut?

Ne-am intalnit prima data cand filmam pentru ‘Varsta dragostei’. Tin minte ca Florin m-a invitat la un spectacol, iar regizorul Francisc Munteanu mi-a spus sa nu ma duc, avertizandu-ma ca ma voi indragosti de Piersic. Imi spunea sa ma indragostesc de Harry Baranga, pentru ca el era partenerul meu din film si trebuia sa iasa bine rolul (rade). M-am dus cu Florin, dar n-am facut nimic. Aveam pe atunci 23 de ani.

Si cand a reusit sa va cucereasca?

Dupa vreo noua ani. Am filmat impreuna la ‘Elixirul tineretii’ si ne-am si indragostit. Apoi, ne-am casatorit. El avea 38 de ani, divortase de opt ani de fosta nevasta, Tatiana, si era liber. Dar sa stiti ca nu din cauza mea s-a despartit de acea femeie.

Cat timp ati fost impreuna?

Am divortat dupa 10 ani, dar am mai ramas impreuna inca cinci, dupa aceea. A fost o casatorie ciudata. Eu locuiam la Cluj, iar Florin, la Bucuresti.

Cum asa?

Noi n-am stat niciodata impreuna. Am fost nevasta lui Piersic, dar traiam ca amantii. Faceam naveta ca sa ne vedem. Eu jucam la Teatrul Maghiar din Cluj. Acolo aveam casa, masina la scara, tot. Eram respectata si iubita. Nu puteam sa las viata mea si sa merg la Bucuresti.

De ce?

Pentru ca n-aveam incredere in Florin. Era un fustangiu si nu voiam sa depind de el cu nimic. Am preferat sa raman pe picioarele mele. Cand am decis sa divortez, am facut-o pentru ca n-am vrut sa-i mai inghit aventurile.


„M-a cucerit cu ajutorul unui ‘nas’ de tren”


Considerat un veritabil Don Juan al Romaniei, Florin Piersic s-a chinuit timp de noua ani s-o cucereasca pe actrita de origine maghiara Anna Szeles. Complici i-au fost mama lui si un banal controlor de bilete pe tren.


‘Mergeam des pe ruta Bucuresti-Cluj, pentru ca stateam in Ardeal si aveam filmari in Capitala. Nu eram impreuna pe atunci, dar Florin Piersic ma curta insistent. Ma insotea la gara, ne luam ramas-bun, iar eu ma bagam la somn, in vagonul de dormit’, rememoreaza, amuzandu-se copios, Anna Szeles. ‘Nu reuseam insa sa pun geana pe geana. Urmeaza ceva romantic – ne atentioneaza actrita. Cand sa atipesc, apare „nasul”. Ii prezint biletul si dupa ce-l verifica, imi inmaneaza o scrisorica. Era de la Florin. Imi transmitea ca ma iubeste, ca ma adora, ca nu poate trai fara mine. Toate bune, carei femei nu i-ar fi facut placere? Numai ca, fix peste o ora, iar vine controlorul. Mi-a dat alt ravas, alte mesaje de dragoste, alte juraminte. Peste inca un ceas, chiar cand sa atipesc, iar „nasul”.

„Doamne, ce-o mai fi?”, ma gandeam. Cand, alta scrisoare, in care ma cerea de nevasta’.

Femeia din fata noastra isi trage sufletul pret de cateva secunde, dupa care continua exaltata: ‘Si tot asa m-a tinut pana la Cluj. Il rugase pe omul acela ca, din ora in ora, pana dimineata, cand am ajuns la destinatie, sa-mi dea cate o scrisorica. Fiecare avea continut diferit. N-am dormit pana a oprit trenul in Cluj, ma zapacise. Atunci m-am inmuiat. A fost ceva minunat’, isi aminteste Anna Szeles. ‘Inclusiv mama lui l-a ajutat sa ma cucereasca. Tin minte ca, in pauzele de la filmari, Florin aparea mereu cu sendvisuri. Mancam impreuna. Ii povestise mamei sale de mine si dansa avea deja grija de amandoi. M-a induiosat gestul. Dar, de cucerit, m-a cucerit cu ajutorul unui „nas” de tren’, incheie Anna Szeles.


„Nu te imbogatesti din actorie”


Anna Szeles are 66 de ani, dar inca joaca in filme si face reclame. ‘Sunt populara in Ungaria, mai ales ca n-am iesit inca din circuit. Daca m-as mai naste de zece ori, tot actrita m-as face, asa de multa satisfactie mi-a adus meseria asta. Nu-i banoasa. Eu mi-am facut o casa si mi-am crescut decent baiatul. Nu am masina. Merg doar cu trenul sau cu tramvaiul’, ne  dezvaluie Anna.


Cine este Anna Szeles


Actrita romana de etnie maghiara Anna Szeles s-a nascut in 1942, la Oradea. A absolvit Academia de Teatru si Film din Targu Mures. Din 1965 a activat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj si a fost, timp de 10 ani, casatorita cu celebrul actor roman Florin Piersic. In 1989 s-a stabilit la Budapesta si a divortat de Florin Piersic. Din casnicia celor doi actori a rezultat un baiat, Daniel Piersic, acum in varsta de 31 de ani. Anna Szeles a debutat ca actrita in 1961, in primul film color pe ecran plat din Romania, ‘Vacanta la mare’. A urmat ‘Varsta dragostei’ (1963).

‘Padurea spanzuratilor’, in regia lui Liviu Ciulei, i-a adus insa notorietatea, in 1965. A mai jucat in ‘Fata cu chibrituri’ (1967), ‘Tinerete fara batranete’ (1968), ‘Haina de piele’ (1972), ‘Elixirul tineretii’ (1975) si in multe alte productii maghiare.


„N-am dus lipsa de admiratori”


La 66 de ani, Anna pastreaza inca trasaturi delicate. Rade tot timpul si se pare ca tocmai asta o ajuta sa ramana tanara. ‘Dintii frumosi si parul meu lung, blond, m-au ajutat in cariera. Nu stiu cum ma faceam placuta, cert e ca n-am dus lipsa de admiratori. Daca-mi propun, nici acum nu dorm singura’, glumeste Anna Szeles, care se mentine in forma cu trei sedinte de inot pe saptamana. 


„Pe Nicu Ceausescu l-am vazut doar la televizor”

Inainte de Revolutie, circula o poveste siropoasa in care erau implicati Nicu Ceausescu, Florin Piersic si Anna Szeles. Se spunea ca fiul fostului dictator s-ar fi batut cu Piersic pentru Anna. ‘Adevarul e altul. Florin alimenta masina la o benzinarie cand, din spatele sau, s-a auzit o voce autoritara. „Muta, ma, magarul ala!”. Era Nicu Ceausescu. Nu voia sa stea la coada. Au strigat unul la altul pana s-au recunoscut. Nicu l-a chemat, ulterior, in biroul sau si au stins neintelegerea. Peste un an insa, dupa o vizita in Israel, aflam ca se vorbea la Europa Libera de faptul ca se batuse Piersic pentru mine cu Ceausescu. Or, eu nu-l vazusem pe Nicu Ceausescu decat la televizor. Incredibil cum „inflorisera” oamenii. Va spun cu mana pe inima: eu nici macar nu eram in masina atunci. Era alta, in dreapta. Asta m-a durut cel mai tare’, explica Szeles.


„Era sa nasc in masina”

Pe ruta Bucuresti-Cluj s-a consumat si cel mai important eveniment din viata Annei Szeles. ‘Eram insarcinata, mai aveam putin pana sa nasc si am plecat cu Florin din Capitala spre Cluj. Mergeam cu masina, iar pe la Turda mi s-a facut rau. Imi venise sorocul. Florin a sarit disperat din masina sa ceara ajutor. Oamenii s-au precipitat si au inceput sa strige: „Repede, ca naste Florin Piersic!”. A fost nebunie. M-a luat o ambulanta si m-a salvat. Era sa nasc in masina’, ne-a dezvaluit Anna.


Cea mai fericita bunica

De opt luni, frumoasa actrita Anna Szeles merge constant in capitala Austriei, la Viena, pentru a-si vedea nepotelul, Mark Cristian. ‘Cand s-a nascut baietelul fiului meu, Daniel, a fost cea mai frumoasa zi din viata mea. M-am indragostit iremediabil de ochii lui mari, albastri. Sunt cea mai fericita bunica din lume’, se mandreste Anna Szeles.


„L-am crescut singura pe Daniel”


Florin Piersic are doi baieti, Florin jr si Daniel, ultimul fiind rodul casniciei cu Anna Szeles. Daniel Piersic a trait insa departe de ochii tatalui sau. ‘Dani si-a petrecut copilaria la Cluj. La 12 ani s-a mutat la mine, la Budapesta. L-am crescut singura si sunt mandra de el. E economist, lucreaza la o firma din Viena, oras in care s-a si stabilit. Nu am nimic sa-i reprosez lui Florin Piersic. Nici n-as vrea sa se supere, pentru ca am ramas prieteni’, spune Anna Szeles.


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
FANATIK.RO
Condimentul care încetinește îmbătrânirea și ține inima tânără. Se găsește și în farmacii
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol:  „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
GSP.RO
Noua iubită a lui Arpad Paszkany l-a dat de gol: „Nu am limite. Sunt dispusă să fac orice”
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de ani de zile”
FANATIK.RO
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de ani de zile”
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Știrileprotv.ro
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
Unica.ro
Wow, ce soție elegantă are Chef Bontea!! Celebrul bucătar nu își expune viața privată pe internet, dar o imagine recentă cu soția lui a strâns zeci de mii de reacții / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Observatornews.ro
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI