Mergi direct la conținut »
Amendament la Codul penal, favorabil lui Iliescu, în dosarul Mineriadei, adoptat în comisia ”Iordache”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Amendament la Codul penal, favorabil lui Iliescu, în dosarul Mineriadei, adoptat în comisia ”Iordache”

Amendament la Codul penal, favorabil lui Iliescu, în dosarul Mineriadei, adoptat în comisia ”Iordache”

Amendament la Codul penal, favorabil lui Iliescu, în dosarul Mineriadei, adoptat în comisia ”Iordache”. Deputații și senatorii juriști au decis ca cei care acoperă integral prejudiciul material, în timpul urmăririi penale sau al procesului de judecată, atunci să poată beneficia de circumstanță atenuantă și să scape de închisoare. Modificarea s-ar aplica și în dosarul Mineriadei, unde fostul președinte, Ion Iliescu, este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

De Sorina Ionaşc,

Parlamentarii din comisia specială care elaborează legile din domeniul justiției au adoptat un amendament care i-ar fi favorabil fostului șef al statului.

Articolul 74, alineatul 1

d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanță într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanța atenuantă nu se aplică în cazul săvârșirii următoarelor infracțiuni, dacă nu au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

Ce prevede legea actuală


Legea actuală nu prevede  posibilitatea ca prejudiciul să fie plătit și în cursul judecății, ci doar în până la primul termen de judecată, adică cel deja depășit în dosarul ”Mineriada”.

 

Legea actuală

(1) Următoarele împrejurări constituie circumstanţe atenuante legale:

d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni : contra persoanei, de furt calificat, tâlhărie, piraterie, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă, infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României, a infracţiunilor la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului, a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie , a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, a infracţiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri, a celor privind spălarea banilor, privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică, privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 
Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Dosarul ”Mineriada”


Modificarea adoptată de senatorii și deputații din comisia specială privind legile din domeniul justiției s-ar aplica și în dosarul ”Mineriadei”, unde fostul președinte, Ion Iliescu, este acuzat de infracțiuni contra umanității. Astfel, dacă prejudiciul ar fi acoperit de cei din dosar, aceștia ar scăpa de închisoare.

De aceeași infracțiune sunt acuzați și fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu, iar amendamentul le-ar fi și lor favorabil.

Dosarul este judecat, în prezent, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Comisia specială condusă de Florin Iordache a început, joi, dezbaterile pe Codul penal, unde cel mai controversat articol este cel referitor la abuzul în serviciu.

Close
Închide
  Close