Aproape 700 de sesizări au fost înregistrate la poliție în ultima lună privind evenimente electorale. 80 dintre ele nu s-au confirmat și alte 268 sunt verificate.

Cele mai multe sesizări au fost pentru:

– distrugerea, deteriorarea sau murdărirea afișelor electorale ori a anunțurilor de propagandă electorală;

– nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală;

– nerespectarea măsurilor de protecție sanitară dispuse în context electoral;

– nerespectarea hotărârilor birourilor electorale sau ale Autorității Electorale Permanente.

1.106

evenimente electorale au avut loc în ultima lună

În urma verificărilor făcute de autorități, au fost găsite 386 de contravenții, pentru care au fost date amenzi de peste 92.000 de lei.

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară în context electoral și de pandemie, de la începutul campaniei electorale au fost sancționate cu amendă sau avertisment 36 de persoane. De asemenea, 128 de persoane sunt cercetate.

Pregătiri pentru votul de duminică

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunțat că toate buletinele de vot au fost tipărite și urmează să fie depozitate în spațiile speciale, după ce săptămâna trecută au fost predate ștampilele și timbrele autocolante.

Buletinele de vot și celelalte materiale necesare votării vor rămâne sub paza efectivelor MAI până la preluarea lor de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare în preziua votului. Ulterior, efectivele MAI vor asigura măsurile de protecție la cele 18.794 de secții de votare.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI:

Campania electorală se încheie sâmbătă. Duminică au loc alegerile locale.