In vremurile actuale, inovatiile tehnologice iti pot indeplini orice dorinta, iar personajele la care doar visai le poti manipula dupa pofta inimii. Desi suna frumos la prima vedere, e treaba de “maestru” si cere ceva cursuri si multe ore de pierdut pe calculator. Nu e vorba de navigatul pe Internet ci de noul val de proiecte 3 D. Si cum orice provocare si posibila sursa de venit e binevenita, tinerii romani nu ezita sa se angreneze in astfel de lucruri. Andrei Ilie (28 de ani) este unul dintre baietii talentati ce lucreaza pentru strainatate.
A terminat Liceul de Arte “Nicolae Tonitza” si apoi a urmat cursurile Academiei de Arte cu intentia de a deveni un mare pictor. Dar pasiunea pentru calculatoare i-a indreptat pasii spre universul animatiei 3D. Acum da viata diverselor personaje din reclame si din filmuletele de animatie, le invata sa zambeasca, sa se incrunte, sa gesticuleze si sa se miste. Pentru un singur personaj, Andrei are nevoie de o saptamana sa-l transforme cum vrea el. De la modelator el primeste doar o schita “moarta”, care dupa ore intregi petrecute in fata calculatorului capata o noua fata. Mult mai umana. Majoritatea celor ce lucreaza in domeniul graficii nu sunt absolventi de informatica, ci de Arte Plastice si Cinematografie. Si pentru ca la noi piata reclamelor si filmuletelor in 3 D e slab dezvoltata, firmele preferand sa apeleze la colaboratorii de peste hotare pentru cumpararea produsului finit, Andrei lucreaza de cativa ani doar pentru companii straine. Si pe langa satisfactia de a face ce-i place, nici castigurile nu sunt de lepadat. In Romania, un animator, un grafician care pune in miscare personaje cu ajutorul calculatorului, este platit intre 700 si 1.000 de euro, pe cand, in orice parte a lumii, poate lua de la 3.000 la 10.000 de euro. Asta daca ne gandim si la faptul ca intre un roman si un animator de orice alta nationalitate nu e nici o diferenta in ceea ce priveste indemanarea profesionala. “Suntem la acelasi nivel , singurul ghinion e ca suntem romani”, ne-a marturisit Andrei.
100.000 euro ca sa te specializezi in domeniu
“In Romania nu exista scoli specializate pe animatie, iar ca sa urmezi cursurile unei universitati din America te-ar costa 100.000 $, bani pe care nu si-i permite oricine. Dar daca o faci din pasiune pentru meseria asta, e suficient sa ai la baza o facultate de arte ca mine si multa imaginatie”. In cazul lui Andrei a fost o pura intamplare ca a intrat in lumea 3 D-ului. Dupa ce a ajutat niste amici la realizarea unui videoclip, a fost recomandat celor de la “Bravo Studio”, obtinand functia de grafician 3D in cartea de munca. Imediat s-a ivit si primul proiect mai de amploare, si anume un serial de desene educative difuzat in Anglia. Tractor Tom s-a intins pe 52 de episoade a cate 10 min si o echipa de 32 de tineri a lucrat timp de doi ani jumatate ca sa-l scoata pe piata.
Romani care vand 3D peste hotare
Dupa cateva succese de acest gen, si nici unul dintre ele in Romania, Andrei si alti cinci colegi de breasla s-au hotarat sa porneasca ceva pe cont propriu.
Finantati de Stephan Zlotescu, scolit in SUA cu profesorii de la Shrek si Ice Age, ei au creat „Optic Flavor S.T.U.D.I.O” si au pornit deja in goana dupa contracte cu firme cunoscute din America.
„Stefan si ceilalti baieti sunt plecati de aproximativ trei saptamani in Los Angeles si New York pentru a negocia un contract cu prestigioasa firma Chomet Editing Inc.. Ni s-a cerut sa prezentam cateva filmulete create de noi, care sa se potriveasca genului american mult mai direct si practic” ne povesteste Andrei.