De Viorel Tudorache,

”Considerăm că în condițiile actuale este imperios necesar ca universitățile să demonstreze un management universitar eficient, fără a pune pe umerii studenților cheltuielile suplimentare.

Criza economică din urma pandemiei va afecta situația financiară a studenților și familiilor acestora. Cel mai probabil, studenții nu vor avea posibilitatea nici de a achita taxele actuale, cu atât mai mult, taxe majorate. Aceste circumstanțe vor cere măsuri speciale de sprijin financiar, atât din partea Guvernului cât și din partea universităților. 

Învățământul superior este o responsabilitate publică și, în același timp, este guvernat de valori europene, precum echitatea socială. Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală”, se arată într-un comunicat remis de ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România precizează că există universități care au recurs la majorarea taxelor în acest context nefavorabil.

În perioada 13-14 martie, în cadrul ședinței Consiliului Facultății de Drept a fost aprobată propunerea către Universitatea din București de a crește semnificativ cuantumurile taxelor de școlarizare pentru studenții înmatriculați începând cu anul universitar 2020-2021. Astfel, propunerea cuprinde următoarele creșteri:

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 
  • Pentru programul de nivel licență – de la 3.500 la 5.450 lei pe an, reprezentând o creștere de 55,71%;
  • Pentru programul de nivel masterat – de la 3.800 la 10.900 lei pe an, reprezentând o creștere de 186,84%;
  • Pentru programul de nivel doctorat – de la 6.500 la 22.400 lei pe an, reprezentând o creștere de 244,61%.

Deși prima propunere a fost respinsă în Senat, cea de-a doua, ce presupune indexarea taxelor de școlarizare cu rata inflației, a fost acceptată.

Astfel de măsuri pot fi considerate o plasă de siguranță pentru viitoarele generații de studenți. Decidenții nu ar trebui să uite că România este încă la coada clasamentelor europene privind rata de persoane absolvente de studii universitare, iar o plafonare a taxelor în următoarea perioadă ar încuraja cetățenii să urmeze studii superioare cu scopul de a obține noi calificări, pentru a-și căuta un loc de muncă mai bine plătit. Sunt convins că în universități se pot găsi strategii financiare alternative, fără să împovăreze studenții cu taxe mai mari, pentru a face față unui eventual declin financiar.

Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR:

Citeşte şi:

20 de asistente din Lugoj așteaptă de 2 săptămâni să fie testate, deși au semne de COVID-19: “Primarul vrea aeroport, managerul ia camere de filmat”

Ministerul Educaţiei demontează un fake news care circulă online: „Cursurile nu se reiau pe 6 aprilie. Vom face denunţ penal”

Ce fac vedetele când #stauacasă. Olimpia Melinte și-a redescoperit pasiunea pentru scris. „Zilele trecute mi-am lansat blogul care stă de luni bune în așteptare”

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor