Lucrarea este o colaborare între Institutele Naționale de Sănătate din SUA și compania farmaceutică Sanofi. Societatea Internațională pentru SIDA a declarat că este un progres extraordinar și că în 2018 va începe testarea pe oameni pentru a se vedea dacă poate fi prevenită sau tratată infecția.

Organismele noastre încearcă să lupte împotriva HIV din cauza capacității incredibile de mutație a virusului și de a-și schimba aspectul.

Unele tipuri de HIV – sau tulpini – sunt comparabile cu cele ale gripei în timpul unei epidemii la nivel mondial. Deci, sistemul imunitar se află într-o luptă împotriva unui număr insurmontabil de tulpini de HIV.

Super-anticorpi dezvoltați chiar de corpul uman

Dar, după ani de infecție, un număr mic de pacienți dezvoltă anticorpi, numiți ”neutralizați”, deosebit de puternic care atacă ceva fundamental pentru HIV și pot distruge sute de tulpini de HIV. Cercetătorii au încercat sa folosească anticorpii neutralizanți ca o modalitate de a trata HIV sau de a preveni infecția.

Studiul, publicat în revista Science, combină trei astfel de anticorpi într-un anticorp specific tri-specific, chiar mai puternic.

Dr. Gary Nabel, directorul științific la Sanofi și unul dintre autorii studiului, a declarat pentru BBC News că: „Sunt mai puternici și au o arie de acțiune mai mare decât orice alt anticorp natural care a fost descoperit”.

În prezent, cel mai bun anticorp natural atacă 90% din tulpinile HIV. „Avem o acoperire de 99%, obținem acoperire la concentrații foarte scăzute de anticorpi”, a spus dr. Nabel.

Experimentele efectuate pe 24 de maimuțe au arătat că nici unul dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul cu anticorpul tri-specific nu a dezvoltat o infecție atunci când a fost ulterior injectat cu virusul.

Dr. Nabel a spus: „A fost un nivel impresionant de protecție.”

La această lucrare au participat oameni de știință de la Harvard Medical School, Institutul de Cercetare Scripps si Institutul de Tehnologie din Massachusetts – MIT.

Studiile clinice pentru testarea anticorpilor la oameni vor începe anul viitor.


Citește și: Institutul Cantacuzino, producător de vaccinuri de peste 100 de ani și în declin din 2010, ajunge unitate militară și va fi condus cu „mână forte”

Explicația transformării lui Alexandru Tudor: „La 20 de ani era o persoană normală. S-a schimbat complet după acea vizită”
GSP.RO

Explicația transformării lui Alexandru Tudor: „La 20 de ani era o persoană normală. S-a schimbat complet după acea vizită”