de rand. Euro scade. A ajuns ieri la un minim socant: 37.560 lei/euro. socant si pentru brokerii de la Bursa la termen de la Sibiu, care anuntasera ca abia prin martie 2005 s-ar putea ajunge undeva in jur de 38.000 de lei pentru euro. Tot ieri, cotatiile de referinta ale titeiului pe piata americana au coborat la 42,50$ pe baril, cel mai scazut nivel inregistrat din luna septembrie, transmite Reuters. Preturile petrolului se situeaza sub nivelul maxim atins in luna octombrie cu peste 13$, fiind totusi cu 30% mai mare decat la inceputul anului. Stocurile de titei sunt, de asemenea, in crestere, deoarece statele membre OPEC extrag la cea mai ridicata cota din ultimii 25 de ani.
Deci, petrolul s-a ieftinit, dolarul (in care se calculeaza pretul barilului) a scazut, euro (in care se calculeaza acciza la titei) de asemenea. O intrebare fireasca se pune atunci: de ce nu scade pretul la pompa al benzinei? Surse din Petrom, compania nationala care are zilele acestea alta preocupare - privatizarea, ne-au declarat ca "daca e sa o luam cinstit, pe hartie, de la scaderea euro cu aproape 10% din octombrie si pana acum, benzina ar trebui sa se reduca cu cel putin 1.000 de lei pe litru. Influenta euro in pretul benzinei se vede o data pe trimestru, cand se recalculeaza acciza. Acest lucru ar trebui sa se intample la 1 ianuarie." Aceleasi surse ne-au explicat ca ieftinirea titeiului pe plan mondial nu se vede in pretul la pompa, deoarece inca se folosesc stocurile de acum o luna. Petrolul cumparat acum cu 43$ barilul va ajunge in benzinarii tot pe la sfarsitul anului. "si barilul a scazut, dar si dolarul - moneda in care se calculeaza, deci ar fi un motiv dublu de bucurie. Ar mai fi o reducere de 500 lei/l. Dar pana atunci se poate intampla ceva neprevazut prin Irak si barilul sa se scumpeasca iar. Nu stii cum evolueaza piata", spune petrolistul.
Surse autorizate de la Rompetrol afirma insa ca nu poate fi vorba de o ieftinire a benzinei: "Orice influenta a cotatiilor titeiului inregistrate pe piata internationala poate fi detectata la noi abia dupa un ciclu de productie, deci dupa circa 35-40 de zile. in al doilea rand, preturile pe piata autohtona sunt oricum mai mici si tind sa se alinieze celor din UE. De altfel, in ultima perioada in care s-au inregistrat cresteri semnificative, Rompetrol nu a mai operat mariri la preturile la pompa".
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.