Functioneaza provizoriu 5.629 de scoli, dar cei mai napastuiti vor fi elevii din judetele Constanta, Galati si Prahova, unde nici o unitate de invatamant nu a indeplinit minimumul necesar pentru a obtine avizul sanitar, adica apa curenta, de baut si pentru grupurile sanitare. Din cauza gravelor deficiente, Ministerul Educatiei a comunicat ca un numar de 124 de scoli nu pot primi elevii la 15 septembrie: 24 de scoli din judetul Bacau, 12 – in Braila, una – in Constanta, 17 – in Ialomita, 21 – in Iasi, 8 – in Suceava, 14 – in Tulcea.
Ministrul Athanasiu a anuntat ca a primit 50 miliarde lei pentru repararea acestora, dar finalizarea lucrarilor va fi dupa 15 septembrie. In Capitala, 94% din scoli au primit aviz sanitar, dar prefectul Petre Botezatu Enescu a anuntat ca 100 de scoli sunt inca in lucru. Unul dintre aceste „cazuri” este Liceul Cervantes care arata ca un santier in lucru, cu numai cinci zile inaintea sosirii elevilor si a profesorilor la deschiderea oficiala a anului scolar. Cu toate acestea, ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, a declarat ieri ca „anul scolar va incepe in toate scolile, chiar daca o parte din ele vor avea doar avize provizorii de functionare”. In plus, Athanasiu a spus ca in Capitala erau asigurate doar 70% din manualele necesare. In acest an, 281 de scoli din mediul rural au fost desfiintate, iar cei aproape 8.000 de elevi vor merge pe jos la alte scoli, aflate la kilometri distanta, intrucat ARO nu a putut livra decat un sfert din microbuzele platite de Ministerul Educatiei.
Chiar daca mai sunt doar cateva zile, nimeni nu stie cati copii de 6 ani vor veni in clasa intai. Se stie insa ca 33.000 de locuri au ramas neocupate in clasa a IX-a la scolile de arte si meserii si ca circa 30.000 de profesori nu au gasit un loc in invatamant dupa titularizarea computerizata.