Din cei 8.000 de români din judeţele Suceava, Botoşani, Galaţi şi Arad care au fost nevoiţi să-şi părăsească, zilele trecute, locuinţele aflate în calea apelor furioase, cel puţin jumătate s-au întors la casele lor. De fapt, la ce-a mai rămas din ele.
Suceava. Oamenii şi-au recuperat hainele din casele inundate şi le-au lăsat la soare să se usuce |
Botoşani. În casa unor oameni din Dorohoi, apa a ajuns până la nivelul ferestrelor |
Unii şi-au găsit locuinţele culcate la pământ, rase de viituri, alţii le-au găsit pline de apă şi de nămol, cu mobila plutind, imposibil de salvat, ca şi restul bunurilor aflate înăuntru.
Acolo unde apele s-au retras a rămas dezastru. Sate întregi au fost năruite. Drumurile sunt impracticabile, iar localnicii, izolaţi de restul lumii.
Galaţi. Apele au revendicat şi calea ferată din localitatea Barboşi |
Arad. O uliţă din Craiva arată ca după război |
Botoşani. Echipele de intervenţie fac tot ce pot să mai scoată din apa care a pus stăpânire pe grădinile din Broscăuţi |
Botoşani. Pământul a luat-o la vale după viitură, iar o casă este în pericol să cadă, în Broscăuţi |
Botoşani. Un pompier ajută o femeie din Dorohoi să scape de apa murdară din casă |
Botoşani. O maşină a fost răsturnată de viitură în Dorohoi |
Totuşi, nefericiţii loviţi de soartă găsesc puterea ca, printre lacrimi de deznădejde, să ia viaţa de la capăt. Scot apa din case, curăţă noroiul aşternut pe agoniseala lor şi încearcă imposibilul: să mai salveze ceva. Orice. Din timp în timp, se opresc din treabă şi se roagă la Dumnezeu să-şi întoarcă faţa către ei şi să nu le dea mai mult decât pot duce…
Încă o victimă a viiturii
Trupul tânărului dat dispărut în urmă cu trei zile, după ce a fost luat de ape în timp ce şofa, a fost găsit, ieri dimineaţă, la Şerbăuţi, judeţul Suceava, în pârâul Hătnuţa. Inginerul silvic Lucian Antonovici, în vârstă de 26 de ani, e cea de-a 23 victimă a viiturilor care au lovit Moldova. Scafandrii de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani au descoperit trupul neînsufleţit al bărbatului în apropierea locului în care maşina sa a fost luată de ape.
Dunărea a ajuns la «cota diavolului»
Dunărea a atins, ieri dimineaţă, cota de 666 de centimetri, conform Apelor Române, depăşind cu 6 cm cota de pericol şi cu 5 cm cota istorică înregistrată în 2006. Fluviul a inundat în totalitate faleza inferioară a Dunării, principalul loc de promenadă al gălăţenilor, şi mai multe localităţi din Delta Dunării.
Avertizări meteo prelungite
Codul galben de inundaţii a fost prelungit în zona Moldovei până mâine dimineaţă la ora 9.00. Aici sunt aşteptate cantităţi de apă însemnate şi furtuni însoţite de descărcări electrice.
Citeşte şi Ministrul mediului a încurcat ciclonii
Citeşte şi Au aruncat cu ouă şi roşii în Emil Boc