Awad Al-Qarni, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat în septembrie 2017, moment care a reprezentat începutul unei represiuni împotriva disidenței declanșate de către noul prinț moștenitor, Mohammed bin Salman. Acum, el își așteaptă sentința.
Detaliile privind acuzațiile aduse împotriva lui Al-Qarni au fost împărtășite cu The Guardian de către fiul său Nasser, care anul trecut a fugit din regat și locuiește în Marea Britanie, unde a spus că solicită să obțină azil.
Al-Qarni a fost descris în mass-media controlată de regimul saudit ca un predicator periculos, dar disidenții au spus că el a fost un intelectual important și bine privit, cu o mulțime de urmăritori pe rețelele sociale, inclusiv 2 milioane de urmăritori pe Twitter.
Activiștii pentru drepturilor omului și disidenții saudiți care trăiesc în exil au avertizat că autoritățile din regat sunt angajate într-o nouă represiune severă împotriva persoanelor care sunt percepute a fi opozanți ai guvernului saudit.
Anul trecut, Salma al-Shehab, studentă la doctorat în Leeds și mamă a doi copii, a primit o sentință de 34 de ani de închisoare pentru că avea un cont de Twitter și pentru că a urmărit și distribuit postări făcute de disidenți și activiști. O altă femeie, Noura al-Qahtani, a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru că a folosit Twitter.
Arabia Saudită investește în Twitter și Meta
Rechizitoriul profesorului arată că utilizarea rețelelor sociale și a altor surse de comunicare a fost criminalizată în interiorul regatului de la începutul guvernării prințului Mohammed.
Această criminalizare vine în constrast cu investițiile externe ale regatului. Guvernul saudit și investitorii controlați de stat și-au mărit recent participația financiară în platformele de socializare din SUA, inclusiv Twitter și Facebook, și companii de divertisment precum Disney.
Prințul Alwaleed bin Talal, un investitor saudit, este al doilea cel mai mare investitor pe Twitter după preluare de către Elon Musk a platformei de socializare. Investitorul a fost el însuși reținut timp de 83 de zile în timpul unei așa-zise epurări anticorupție în 2017. Prințul Alwaleed a recunoscut că a fost eliberat după ce a ajuns la o „înțelegere”, înțelegere pe care a descris-o drept „confidențială și secretă”.
Fondul suveran al Arabiei Saudite (Fondul de Investiții Publice) și-a mărit separat participația pe care o deține la Meta, compania care deține Facebook și WhatsApp.
În rechizitoriul întocmit împotriva lui Al-Qarni, procurorii menționează „recunoașterea” profesorului de drept că a folosit un cont de social media sub propriul nume (@awadalqarni) și că l-a folosit „cu fiecare ocazie… pentru a-și exprima opiniile”.
Documentele mai precizează că el „a recunoscut” că a participat la un chat WhatsApp și a fost acuzat că a distribuit videoclipuri în care a lăudat Frăția Musulmană. Folosirea aparentă de către Al-Qarni a aplicației Telegram și crearea unui cont au fost, de asemenea, incluse în acuzații.
Jeed Basyouni, șeful departamentului de advocacy pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Reprieve, un grup pentru drepturile omului, a declarat că cazul lui Al-Qarni se încadrează într-o tendință pe care a observat-o în care oameni de știință și academicieni se confruntă cu pedeapsa cu moartea pentru și-au exprimat opiniile pe Twitter.
„Dacă nu ar fi atât de sinistru, ar fi o farsă. Este în concordanță cu modul în care funcționează sub acest prinț moștenitor”, a răspuns, când a fost întrebat despre investiția regatului în Facebook și Twitter.
Regatul a căutat să proiecteze la nivel internațional o imagine a investițiilor în tehnologie, infrastructură modernă, sport și divertisment.
„Dar, în același timp, acest lucru este pe deplin ireconciliabil cu toate cazurile pe care le vedem, în care vorbim despre procurori – sub îndrumarea lui Mohammed bin Salman – care cer ca oamenii să fie uciși pentru opiniile lor, pentru postări, pentru conversatii. Nu sunt periculoși, nu cer o răsturnare a regimului”, a spus Basyouni.
Companii americane în care saudiții investesc sume importante nu au răspuns la întrebările publice cu privire la modul în care este tratată disidența de către Arabia Saudită. Nici regatul nu a făcut vreo reformă ca urmare a apelurilor din partea administrației americane de a-și îmbunătăți situația în domeniul drepturilor omului.