MENIU CAUTĂ

Argumentul lui Tudorel Toader pentru legea amnistiei: În anul Centenarului legiuitorul trebuie să fie generos

Distribuie

Tudorel Toader susține legea amnistiei și susține că din moment ce în 2018 aniversăm Centenarul, legiuitorul ar trebui să fie generos în această privință, mai ales când vine vorba de anumite infracțiuni.

„În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, referitoare eventual şi la graţiere. De fiecare dată legiuitorul (…) a prevăzut condiţiile amnistiei/graţierii, dar a prevăzut şi excepţiile, că nu poţi să amnistiezi, graţiezi fapte grave, contra persoanei, faptele de violenţă domestică, sunt valori care trebuie protejate în orice contest socio-economic şi nu s-au bucurat de clemenţa legiuitorului. Acum, sigur, că suntem în Anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Justiției susține că la Ministerul Justiţiei nu există un proiect de act normativ privind amnistia și grațierea.

„Există în Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o voinţă politică, este vorba de o decizie juridică, este vorba de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă constituţională să o promoveze. Eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ referitor la amnistie şi graţiere”, a precizat Toader.

Subiectul fierbinte al amnistiei penale a fost readus în discuție de Putere, prin vocea lui Rudolph Giuliani. În scrisoarea controversată a fostului oficial american se vorbește despre nevoia unei astfel de „amnistii”, pentru victimele protocoalelor secrete din justiție.

„Este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”, a adăugat, imediat, liderul PSD Liviu Dragnea.

În primăvara lui 2017, subiectul amnistiei și grațierii inflama nu doar scena politică, ci și societatea românească, prin proteste ample și critici venite din partea partenerilor internaționali ai României.

Acum, subiectul reapare în prim-plan, într-un mod inedit, prin vocea fostului procuror federal și fost primar al orașului New York, Rudolph Giuliani, care a arătat, în scrisoarea deschisă adresată oficialilor români, despre nevoia îndreptării abuzurilor din justiție, printr-o amnistie penală.


Citește și: De la Anvers, Loți Boloni face o radiografie aspră asupra fotbalului românesc: „M-a bucurat eliminarea CFR-ului! Prostia se plătește”


 

 

Citește mai multe despre Tudorel Toader, amnistie și anul centenarului pe Libertatea.

Comentarii