Mergi direct la conținut »
Arheologii au descoperit locul unei bătălii de acum 2.000 de ani
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Arheologii au descoperit locul unei bătălii de acum 2.000 de ani

Arheologii au descoperit locul unei bătălii de acum 2.000 de ani

Arheologii au descoperit locul unei bătălii de acum 2.000 de ani, care a avut loc într-o mlaștină de pe actualul teritoriu al Danemarcei și care oferă informații prețioase despre modalitățile și obiceiurile de luptă ale popoarelor germanice din acea eră.

Interesant este faptul că nu există nici un text scris sau informație în care să fi fost menționată această bătălie. Dar experții care au descoperit osemintele a zeci de bărbați uciși într-o manieră extrem de violentă. Potrivit studiului publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), oasele au fost aruncate în mlaștină timp de mai multe luni, iar unele dintre ele par să fi fost „reciclate” în trofee. De exemplul patru oase provenind din zona bazinului a scheletului uman au fost descoperite, fiind asamblate împreună pe o bâtă şi reprezentând cel mai probabil un misterios ritual de după război

Osemintele provenind de la cel puțin 82 de persoane au fost găsite la Alken Enge, în peninsula daneză Iutlanda, în cadrul unor săpături arheologice desfășurate din 2009 până în 2014. Este cea mai veche descoperire a „unui mare contingent de războinici ai unei armate învinse în primul secol din era noastră”, au anunţat autorii studiului

„Osemintele sunt extrem de bine conservate”, a declarat pentru AFP Mette Lovschal, cercetătoare la departamentul de arheologie din cadrul Universităţii Aarhus. ”Pe ele pot fi văzute lucruri pe care nu le vezi în mod normal, precum urme ale unor muşcături de animale şi urme lăsate de lovituri ce au fost date cu arme ascuţite. E ceva foarte rar”, a adăugat cercetătoarea daneză.

Arheologii au descoperit peste 2.300 de oseminte, îngropate sub un strat de turbă şi de sedimente acumulate în lacurile din acea zonă. Datarea cu carbon plasează osemintele într-o perioadă cuprinsă între anul 2 î.e.n. şi anul 54 e.n.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

Deși nu se știe nimic despre lupta în urma căreia și-au pierdut viața acei oameni, arheologii cred că este vorba de una dintre expedițiile punitive organizare de romani în zonă ca urmare a unei înfrângeri grave suferite de latini în anul 7 e.n., în urma căreia zeci de mii de soldați au fost uciși de triburile germanice.

„În anii următori, ei au lansat raiduri militare în Germania, pentru a-i pedepsi pe barbari pentru acea înfrângere uriașă. Credem că rămăşiţele pe care le-am descoperit sunt rezultatul uneia dintre acele expediţii punitive”, a explicat Mette Lovschal.

Totuși, multe întrebări rămân fără răspuns: Cine s-a luptat cu cine în acea zi? Era într-adevăr vorba despre o expediție punitivă a romanilor? Sau despre un conflict între triburi locale? Şi care este sensul acelor oase din zona bazinului înşirate pe o bâtă?

„Cele patru bazine umane înșirate pe o bâtă ar putea avea şi o conotaţie de umilire sexuală. Există şi o conotaţie extrem de agresivă. Este foarte greu de aflat cine a făcut acel lucru”, a sugerat Mette Lovschal.

Arheologii au descoperit, de asemenea, o modificare revelatoare în geografia locurilor după bătălie. Întreaga zonă a fost mult timp acoperită de culturi agricole, vegetaţie de preerie şi păduri. Însă în următorii 800 de ani, după luptă, regiunea a devenit o pădure foarte deasă.


Citește și: Liviu Dragnea, pentru Reuters: România va menţine o politică de relaxare fiscală până în 2020


 

Close
Închide
  Close