În timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei și desfășoară operațiuni hibride împotriva altor țări din Europa, Andrei Belousov susține de pe acum că NATO ar fi de vină în cazul izbucnirii unui conflict militar direct „în următorii zece ani”.
Ministrul rus al apărării avansează ca pretext „ultimele decizii luate de blocul NATO” și „doctrinele SUA și ale altor state membre NATO”. Belousov evită însă să precizeze că deciziile luate de NATO sunt o reacție la militarizarea și exprimarea tot mai agresivă a Rusiei, iar scopul lor este pur defensiv, pentru a descuraja o nouă agresiune militară din partea liderului rus Vladimir Putin, și în niciun caz ofensiv.
Regimul de la Moscova a criticat constant faptul că NATO a ajutat Ucraina să se apere și a decis să-și consolideze capacitățile de apărare, mai ales de flancul estic, o regiune aflată cândva sub dominația Uniunii Sovietice. De altfel, Rusia a căutat diverse metode pentru a sabota ajutorul pentru Ucraina și pentru a crea vulnerabilități în flancul estic al NATO. În percepția regimului de la Moscova, nimeni în afară de Rusia nu trebuie să-și ia măsuri de protecție, iar eventualele măsuri de protecție luate în calcul de posibilele sale ținte sunt considerate „acțiuni ostile”.
Andrei Belousov a făcut acest avertisment la o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării, la care a participat și Vladimir Putin. Cu acest prilej, liderul de la Kremlin s-a dedat unor noi acuzații la adresa SUA și a NATO, și-a lăudat ca de obicei armata, a anunțat alte măsuri în scopul de a descuraja și demoraliza Occidentul și a stabilit șapte sarcini pentru forțele sale militare.
Cele șapte obiective sunt: dezvoltarea forțelor nucleare strategice, lansarea producției în serie a așa-zisei rachete Oreșnik, profesionalizarea armatei ruse, repararea mai rapidă și retehnologizarea arsenalului de armament, îmbunătățirea comunicațiilor, dezvoltarea dronelor și extinderea cooperării militare cu alți actori statali și nonstatali.
Belousov și Putin au susținut că SUA au desfășurat 100.000 de soldați în Europa, dar AFP precizează că aceste informații sunt umflate, în realitate SUA având 80.000 de militari pe Bătrânul continent. Putin s-a arătat totodată deranjat de decizia statelor membre NATO de a-și crește cheltuielile de apărare. Cu toate că Rusia atacă Ucraina și amenință neîncetat așa-zisele „țări neprietenoase”, Putin pretinde că „amenințarea rusă” nu există. Între timp, liderul de la Kremlin tocmai a semnat un decret prin care alocă armatei o treime din bugetul Rusiei și crește finanțarea instrumentelor sale de propagandă.
Joia trecută, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că europenii nu sunt pregătiți de o eventuală agresiune militară din partea regimului de la Moscova. „Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi. Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce vine în calea noastră în 4-5 ani”, a spus Rutte, făcând apel la creșterea cheltuielilor militare.
Anterior, șeful Serviciului Federal German de Informații, Bruno Kahl, a avertizat că Rusia ar putea ataca statele membre NATO până în 2030. Potrivit lui Kahl, regimul de la Moscova și-a propus ocuparea Ucrainei, extinderea influenței sale în Europa și crearea unei noi ordini mondiale.
dinamo_forever_77 • 16.12.2024, 20:08
Pai voi aveti "arme nucleare". LA ce trebuie sa va mai pregatiti?