La Palatul Victoria exista o institutie care lucreaza pentru primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Cu o capacitate asemenea unui minister, Cancelaria primului ministru este condusa de Aleodor Francu, care intr-un timp record si-a facut o organigrama, o echipa ce lucreaza in prezent dupa modelul german.
Seful Cancelariei, ministrul Aleodor Francu, primeste toate petitiile adresate premierului. Daca un roman doreste sa-i trimita o petitie premierului, are sase variante. El poate alege posta clasica, inregistrarea scrisorii la registratura cancelariei, ce functioneaza in strada Paris, intrarea C, de luni pana vineri, intre orele 9.00-16.00, sa mearga la centrul de audiente, posta electronica, la adresa drp@pm-control.ro, sa sune la linia verde 0800.800.300 sau sa trimita un fax la numarul 021.313.98.46.
Ministrul Aleodor Francu ne-a declarat ca atunci cand a venit la Guvern Cancelaria era o institutie noua, cu opt luni vechime, despre care lumea nu apucase sa afle mai multe amanunte. Francu a analizat organigrama a peste 25 de cancelarii europene si in final a ales Germania. Acum cancelaria premierului Tariceanu functioneaza exact dupa modelul cancelariei lui Gerhard Schroder. Cancelaria e institutie separata de Secretariatul General al Guvernului si are in subordine mai multe agentii nationale, unele care se aflau in subordinea ministerelor. Si cum pe adresa premierului si implicit a Guvernului se primesc mii de scrisori cu subiecte foarte serioase, in care romanii cred ca aici gasesc ultima rezolvare isi fac loc si unele mai distractive.
Un tanar a obtinut o bursa de scolarizare platita la o universitate din Coreea de Sud, dar nu avea bani pentru transport. Acesta a solicitat un ajutor financiar, iar Cancelaria impreuna cu Agentia pentru Sprijinirea Tinerilor i-a asigurat biletul de avion. Unei absolvente a unei facultati particulare, avand dubla cetatenie, pentru a sustine examenul de licenta i s-a solicitat taxa de 800, dolari asemenea cetatenilor straini. In urma discutiilor purtate de reprezentantii cancelariei cu conducerea facultatii, petenta a platit doar 6 milioane de lei, valoarea taxei pentru cetatenii romani. O tanara care a crescut intr-un centru de plasament are in intretinere trei copii, locuieste in Centrul Odai si i-a expirat perioada legala de cazare. Ea ii cere premierului sa-i rezolve situatia locativa, dar pana la solutionarea acestei probleme a obtinut o prelungirea termenului de cazare.
Cu ajutorul unei scrisori, premierul a aflat ca Muntii Retezat nu sunt de vanzare si ca acestia ascund “o comoara divina care contine Piramida Nordica si sapte hangare in care se afla nave galactice”. Semnatarul epistolei spune ca in prezent “sunt foarte multi investitorii occidentali care au incheiat contracte pentru cumpararea Muntilor Retezat” si cere premierului “sa promulge o lege prin care sa interzica vanzarea muntelui, Retezatul urmand sa devina “o zona interzisa oricarei persoane” si “o lege prin care sa fie desfiintate toate spitalele, de orice profil, pentru ca bolnavii produc copii intre ei si astfel ne inmultim la infinit”. Altul ii cere premierului sa-i dea o turma de oi si se angajeaza sa vina la Notariat sa faca acte si sa restituie banii cu dobanda in curs de 2-3 ani. O femeie aduce la cunostinta ca are probleme cu autoritatile care “imi fac torturi cu moartea, ma lovesc in inima si imi pun aparate in gat. Aparatele sunt implantate si in casa, se gasesc in pat, sub parchet, in bec si in prize”. Ea ii cere premierului sa opreasca aparatele.