Mergi direct la conținut »
ASF a sancționat compania de asigurări NN cu 750.000 de lei, în scandalul naționalizării pensiilor private
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > ASF a sancționat compania de asigurări NN cu 750.000 de lei, în scandalul naționalizării pensiilor private

ASF a sancționat compania de asigurări NN cu 750.000 de lei, în scandalul naționalizării pensiilor private

Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, adică 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

De Valentina Postelnicu,

ASF a anunțat că reprezentanții companiei au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. ”Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. Și-au recunoscut greșeala care este evidentă”, a precizat vicepreședintele ASF, Ion Giurescu.

”Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o „fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi „confiscate sau naţionalizate”, a spus, de asemenea, joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

”În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanţii la acest fond am hotărât de ieri (miercuri – n.r.) să avem o audiere a Consiliului de Administraţie al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Ţintoiu, Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Ţintoiu este şi directorul societăţii NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, Marius Daniel Popescu. În urma audierilor concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii NN Pensii cu amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv suma de 750.000 de lei”, a spus Ion Giurescu.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituţiei, dar nu şi din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancţiune a primit aceeaşi societate, la începutul acestui sistem de pensii, şi a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing.

Grindeanu: Este un scandal care nu-și are bazele în realitate, cei care aduc aceste discuții în spațiul public să plătească

Premierul Sorin Grindeanu s-a pronunțat, joi, cu privire la scandalul legat de zvonul naționalizării pensilor private. ”Este „un scandal care nu-și are bazele în realitate, un scandal pornit din dorința unui competitor politic, dl Predoiu, nu-și are rostul. Mă uit cu dezamăgire la acest mod de a face politică”, a spus Sorin Grindeanu.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Premierul a subliniat că „nu există niciun fel de intenție” și că nici nu au fost discuții pe tema naționalizării pensiilor administrate privat, Pilonul II. ”Cei care aduc aceste discuții în spațiul public și care sădesc neîncredere în pârghiile pe care le are statul ar trebui să plătească. Nu mai putem să ne jucăm cu zvonuri care pot produce tulburări pe piață. Sunt lucruri pe care inclusiv oamenii politici trebuie să le înțeleagă”, a adăugat el.


Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri seară, la Antena 3 că scandalul legat de naționalizarea Pilonului II de pensii private din România reprezintă ”fake news” și că în foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF.

El s-a referit și la mesajul transmis de Fondul de Pensii NN. Dragnea a spus că Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la guvernul olandez și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări, în România. El a opinat că olandezii ar putea fi „supărați pe corvete”, dar a arătat că este „nepermis” ceea ce a făcut compania NN întrucât „o asemenea informație poate să ducă la prăbușirea unui sistem”.

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”
Recomandări

Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”

 

Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Reacția acestora a venit după ce Cătălin Predoiu (PNL) anunțase că Guvernul pregătește naționalizarea Pilonului II de pensii private.

În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii„, este mesajul primit de clienţi.

Ministrul Finanțelor a reacționat, și a precizat în ședința de Guvern că informația nu are niciun temei și nu e adevărată.

Close
Închide
  Close