Conform oficialilor companiei, se estimează că va dura între șase și nouă luni pentru a produce un vaccin eficient împotriva noilor tulpini COVID.
Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv al AstraZeneca, susţine că dezvoltarea noului ser nu a început recent, ci a demarat când au fost identificate noile variante.
”Ne propunem să intrăm în faza testelor clinice în primăvară, cu vaccinurile din generația următoare, pentru noile variante”, a precizat oficialul AstraZeneca.
Mene Pangalos a adăugat că serul ar putea fi disponibil populației până în toamnă, în condiţiile în care organismele de reglementare sunt mulțumite de datele studiilor privind răspunsul imun al organismului la vaccin.
Nu mai departe de duminica trecută, 7 februarie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunțat că ”producătorii vor adapta vaccinurile în perioada următoare pentru a avea protecție la noile tulpini și atunci, probabil, se va recomanda un nou rapel, cu varianta pentru tulpinile noi”.
Vaccinul companiei AstraZeneca, dezvoltat împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din Oxford, este eficient împotriva virusului original și a cel puțin unei variante, cea descoperită pentru prima dată în Kent, Anglia, și care a ajuns și în România, unde s-au înregistrat deja peste 60 de cazuri de infectare cu această variantă.
Pe de altă parte, concluziile preliminare ale unui studiu au arătat că serul AstraZeneca nu oferă protecţie împotriva formelor uşoare şi moderate cauzate de tulpina virală identificată în Africa de Sud.
”Este foarte posibil ca vaccinurile pe care le avem astăzi să protejeze în continuare împotriva tuturor variantelor, pentru boli severe, spitalizări și deces”, susţine, totuși, Mene Pangalos.
Oficialul AstraZeneca a precizat că urmează să fie livrate către Uniunea Europeană 17 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
În prezent, AstraZeneca produce 100 de milioane de doze lunar, iar până în aprilie producţia ar urma să crească la 200 de milioane de doze pe lună.
Compania a anunţat că se asociază cu compania germană IDT Biologika pentru a produce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pentru Europa.
Foto: Profimedia