Mergi direct la conținut »
Atentat sinucigaș la o nuntă din Afganistan, soldat cu 63 de morți și peste 180 de răniți. "Printre victime se află femei şi copii" Galerie foto
15imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Atentat sinucigaș la o nuntă din Afganistan, soldat cu 63 de morți și peste 180 de răniți. "Printre victime se află femei şi copii"

Atentat sinucigaș la o nuntă din Afganistan, soldat cu 63 de morți și peste 180 de răniți. „Printre victime se află femei şi copii”

Un atentat sinucigaş a avut loc aseară la o nuntă din Kabul, în Afganistan. Cel puţin 63 de persoane au murit și alte 182 au fost rănite.

De Dragoș Tănase,

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahim, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 22:40 (18:10 GMT).

Teroristul și-a declanșat explozibilul pe care îl avea asupra sa în sala de căsătorii Shar Dubai din vestul Kabulului.

„Din nefericire, explozia a provocat victime civile. Printre ele se află femei şi copii”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahim:

Potrivit unui participant la nuntă, la festivitatea de sâmbătă seara participau 1.200 de invitaţi participau.

Mariajele în Afganistan reunesc foarte mulţi invitaţi în mari complexuri situate la periferia oraşului, unde sunt servite mese şi unde bărbaţi şi femei, în general separaţi în două săli diferite, dansează pe muzica unei orchestre.

Deflagrația a avut loc în sala bărbaților, dar suflul a afectat-o și pe cea a femeilor, unde erau și copii.

Atacul nu a fost revendicat, iar purtătorii de cuvânt talibani au negat în această dimineaţă implicarea acestei grupări insurgente în atentat.

„Emiratul islamic (apelativul pe care şi-l dau talibanii-n.r.) condamnă ferm atentatul împotriva civililor la Kabul. A comite astfel de asasinate în mod deliberat şi brutal şi a lua drept ţintă femei şi copii nu au nicio justificare”

Doi purtători de cuvânt ai talibanilor, pe Twitter:

Ramura afgană a grupării jihadiste Statul Islamic, alt grup terorist care comite atentate în această ţară aflată în stare de război, nu a făcut niciun comentariu până în prezent.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Vineri, fratele liderului talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a fost ucis de o bombă pusă la o moschee lângă orașul Quetta din Pakistan.

Surse din serviciile de informații afgane au declarat pentru BBC că la acea moschee era așteptat să se roage chiar liderul talibanilor, cel care ar fi fost, de fapt, ținta bombei. 

Atacul de aseară este unul dintre cele mai sângeroase atacuri din Afganistan, de la începutul anului.

În 12 iulie, într-un atentat revendicat de Statul Islamic, cel puţin şase persoane au fost ucise şi 40 rănite când un atentator sinucigaş şi-a detonat vesta cu explozibili în cursul unei ceremonii similare în provincia Nangarhar, în estul Afganistanului.

Atentatul survine într-un moment în care populaţia afgană, exasperată de violenţa din țara lor, speră în încheierea unui acord între SUA şi talibani, ceea ce ar deschide calea negocierilor de pace între guvernul afgan şi gruparea insurgentă.

Mai multe surse americane lăsau să se înţeleagă în ultimele zile că un acord ar putea fi iminent, dar că unele puncte ar fi de reglementat.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

În cadrul acordului proiectat, SUA prevedea să-şi retragă din Afganistan cei circa 14.000 de militari americani care sunt desfăşuraţi acolo.

În contrapartidă faţă de retragerea americană, talibanii şi-ar asuma mai multe angajamente privind securitatea, în special cel ca miliţiile islamiste, care au găzduit mult timp Al Qaida, să nu permită ca Afganistanul să redevină un adăpost pentru jihadişti.

„Mulţi în tabăra opusă acestui război vechi de 19 ani şi noi înşine avem în vedere să încheiem un acord pe cât posibil”

Președintele american Donald Trump, pe Twitter:

Trump afirmă, încă de la începutul mandatului său, că doreşte plecarea trupelor americane din această ţară, unde Washingtonul a cheltuit din 2001 peste 1.000 de miliarde de dolari pentru operaţiuni militare şi reconstrucţie.

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close