UPDATE 12.15: Atacul cu bombă în care au fost ucişi joi doi oameni în oraşul turc Adana a fost comis, probabil, de militanţi PKK, a declarat ministrul turc al Muncii, Mehmet Muezzinoglu, citat de Reuters. El a precizat că 21 de oameni au fost răniţi, cinci dintre ei grav.
Guvernatorul de Adana, Mahmut Demirtas, a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că deflagraţia a avut în apropiere de intrarea în biroul său şi a sugerat că ar fi fost un atac sinucigaş comis de o femeie. Pe de altă parte, Hurriyet scrie că a fost vorba de un atentat cu maşină-capcană.
#adana patlama pic.twitter.com/OcRW5D31kB
— SEMİH (@UNALSEMIH) November 24, 2016
Ministrul pentru afaceri UE, Omer Celik, a afirmat pe contul său de Twitter că explozia produsă în faţa biroului guvernatorului din Adana a fost un atac terorist.
“Teroarea condamnabilă continuă să vizeze poporul nostru”, a spus Celik. “Ne vom continua lupta împotriva terorismului până la sfârşit, în numele umanităţii”, a adăugat el.
Citește și: Turcia, sub semnul terorii. Principalele atentate care au lovit țara în ultimul an
Turcia este din nou sub semnul terorii, după un an în care s-a confruntat cu un val de atacuri și atentate sinucigașe revendicate de Statul Islamic sau de mișcări afiliate PKK, relatează BBC News. Cel mai sângeros atac terorist a avut loc în Istanbul, chiar la aeroportul internațional Ataturk, și s-a soldat cu cel puțin 41 de morți și peste 230 de răniți.
Turcia se confruntă cu numeroase amenințări. Statul Islamic a revendicat numeroase atentate sinucigașe în ultimul an la Ankara, Istanbul și Suruc, care s-au soldat în total cu peste o sută de morți. Pe lângă Statul Islamic, militanții kurzi din cadrul PKK plănuiesc și ei atentate.
Multe dintre aceste atacuri au avut loc după ce Recep Tayyip Erdogan a fost învestit în funcția de președinte al Turciei în urmă cu doi ani. De atunci, țara sa s-a confruntat cu numeroase probleme, parcă din ce în ce mai grave. Pe lângă atentatele comise fie de rebelii kurzi, fie de jihadiștii din Statul Islamic, liderul de la Ankara a făcut față unei tentativă de stat. Totodată, Erdogan a reușit să răcească relațiile cu Rusia, ca apoi să le reia, dar și să primească critici din partea oficialilor europeni.
Citește și:
- Zeci de atentate sinucigașe au fost dejucate în Turcia de la începutul anului
- MAE le recomandă românilor care călătoresc în Turcia să fie precauţi, după prelungirea stării de urgență
- Bilanțul atacurilor teroriste din Europa, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu