Mergi direct la conținut »
ATENȚIE! În această perioadă riscul de a fi mușcat de o viperă este foarte mare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

ATENȚIE! În această perioadă riscul de a fi mușcat de o viperă este foarte mare

Salvamontiștii atrag atenția românilor, în special celor pasionați de drumeții, că aceasta este perioada în care viperele ies din adăpost pentru a se împerechea, iar riscul de a le întâlni este foarte mare.

De Radu Țuțulan,

”Pentru că a venit primăvară, au ieşit şi viperele la împerechere. Probabilitatea de a le întâlni în această perioada este foarte mare, dar nu trebuie să va speriaţi. Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muşcături se întâmplă atunci când oamenii încercă să le prindă, sau să le ia în mâna”, transmit salvamontiştii din Argeş, mesajul lor fiind preluat și de Salvamont România deoarece pericolul de a întâlni o viperă e valabil pentru întreaga zonă montană.

Cum ne ferim de șarpe

Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care pleacă în drumeții să se încalțe cu bocanci și să poarte pantaloni lungi. Vipera mușcă doar dacă se simte amenințată și nici nu aleargă după oameni, spun salvamontiștii.

În general, șerpii se feresc de oameni și încearcă să se ascundă în momentul în care aud zgomote în jurul lor.

Vipera este ușor de recunoscut fiindcă are o culoare măslinie, cu o dungă în zigzag lată, neagră pe spate și cu un semn în formă de V.

Ce facem dacă ne-a mușcat o viperă

În momentul în care ați fost mușcat de un șarpe, trebuie să încercați să rețineți aspectul acestuia, pentru a-l putea descrie salvatorilor. Dacă ați fost mușcat de o viperă, în primul rând trebuie să vă păstrați calmul, pentru a nu accelera răspândirea veninului în organism. Și, de urgență, sunat la 112 pentru a cere ajutorul specialiștilor.

”În primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii. Aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv deasupra muşcăturii către inimă”, au mai transmis salvamontiştii.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Ce se întâmplă când ești mușcat de o viperă

Efectele mușcăturii unei vipere sunt durerea acută, umflarea zonei afectate și semiconştienţa. Mai pot apărea senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă și dureri abdominale.

”Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur”, au explicat salvamontiştii.

Close
Închide
  Close