MENIU CAUTĂ
21 Ian. 2008 18:14

Atentie la ‘otravurile’ din alimente!

Distribuie

Pretul crescut al alimentelor, dar si continutul mare de aditivi (E-uri) va ingrijoreaza si nu mai stiti ce sa puneti pe masa pentru a nu va afecta sanatatea? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, va spune ce E-uri va dauneaza si in ce produse le gasiti.


„Renuntati la alimentele congelate”


E-urile sunt o provocare pe plan nutritional, dar si un important factor al mortalitatii in randul populatiei. ‘Le recomand oamenilor sa inlocuiasca produsele congelate si semipreparatele cu cele proaspete, pe care sa le prepare singuri acasa si sa manance cat mai multe legume. Iar inainte de cumparare sa citeasca continutul etichetelor’, ne-a spus dr. Gheorghe Mencinicopschi. Dar iata care este lista celor mai periculoase E-uri si ce boli pot provoca acestea: 

– E 220, E 228 (dioxid de sulf) – e folosit in vinurile albe, bere, fructe uscate sau biscuiti si incetineste asimilarea vitaminei B1. In timp pot duce la boli intestinale, astm, cancer, hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide si alergii.

– E 338 (acid fosforic) impreuna cu E 450, 451, 452 (difosfati) – le intalnim in sucurile tip cola, branza topita, mezeluri (crenvursti, carnati, parizer) si in produsele de pati-serie. Principalele afectiuni sunt resimtite la nivel digestiv si osos (chiar si la nivelul dintilor), deoarece scade calciul din organism.

– E 230 si E 233 (difenil) – au fost interzise in UE si se urmareste scoaterea lor si de pe piata romaneasca. Sunt folosite pentru tratarea citricelor (pentru a rezista mai mult si pentru a arata mai bine). Provoaca boli de piele.
– E 200 (acid sorbic)  si E 250 (nitrit de sodiu) – utilizarea lor duce la boli hepatice si cancerigene. Le gasim in salamuri, dulceturi, prajituri, ketchup.

– E 320 (butil hidroxianisol) – creste colesterolul si se gaseste in produsele cu grasimi: margarina, paine, in cele de patiserie si de cofetarie.

– E 311 si E 312 (galat de octil) – ataca sistemul nervos si provoaca alergii. Sunt prezente in bauturile racoritoare si in alimentele cu grasimi.

– E 330 (acid citric) – cauzeaza boli bucale si e continut de sarea de lamaie, dulceturi, gemuri, cremele de prajituri si bauturile racoritoare.


 

Comentarii