994121_483877335090719_3762084356824802556_nIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 27

Ecaterina Andronescu  s-a născut în , în Malovăț. Este membră a Partidul Social Democrat din 1996. A fost membră a Consiliului Național PSD, al Biroului Executiv Central și vicepreședinte al Organizației PSD a Municipiului București. Din anul 2006 a fost vicepreședinte al Partidului Social Democrat, până la Congresul Extraordinar din 12 martie, când nu a mai primit susținere din partea partidului, în urma unui conflict cu președintele partidului, Liviu Dragnea.

Andronescu, parlamentar PSD din 1996 până în prezent

Ecaterina Antonescu este unul dintre social-democrații cu vechime în Legislativ. A fost aleasă deputată în legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 pe listele PSD, și senatoare în legislaturile 2008-2012,  2012-2016 și în actuala Legislatură, in partea aceluiași partid.

Din 22 decembrie 2008 și până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc. Ecaterina Andronescu a demisionat din funcție, în același timp cu miniștrii social-democrați, în semn de solidaritate cu Dan Nica, care fusese demis de premierul de la acea vreme, Emil Boc. A câștigat un mandat de europarlamentar în 2012, la care a renunțat în favoarea lui Victor Negrescu. În 2012, a fost ominalizată pentru a treia oară ca ministru al Educaţiei, după mandatele din 2000-2003, în Cabinetul Năstase, şi 2008-2009, în Guvernul PDL-PSD.

Pe lângă activitatea politică, aceasta are și o experiență în educație. A scris peste 186 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate din țară și străinătate, peste 60 de contracte de cercetare științifică naționale sau internaționale, trei cărți și un brevet de invenție.

În 2002 a primit Steaua României în grad de Cavaler, iar în 2003 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Iaşi, al Universităţii Aurel Vlaicu Arad şi membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare. În 2004 primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor Politehnice din Timişoara, Suceava, Petroşani.

Ecaterina Andronescu este membru în Societatea Europeană de Ceramică, membru fondator al Societatea Română de Ceramică, Societatea Româna de Chimie, Societatea Româna de Inginerie Chimică şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Ca ministru al Educației, a avut mai multe decizii cu impact asupra învățământului din România. În 2000-2003 a introdus obligativitatea examenului de admitere în facultăți și licee și schimbarea metodologiei de corectare la examenul de bacalaureat. A fost unul din inițiatorii legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, lucru care a produs un puternic scandal în toamna lui 2008, când președintele Traian Băsescu a decis să nu promulge legea. Ulterior, România a intrat în criza care se manifesta în întreaga Europă.

În 2012, aceasta a dat o Ordonanță prin care Dispăreau incompatibilitățile rector-parlamentar, pensionarii puteai fi rectori și directori, iar institutele de cercetare puteau sa treacă în subordinea universităților. Ecaterina Andronescu a introdus informatizarea în scoli, dar și programe de reabilitare pentru scolile din mediul rural.

Tot în 2012, pe baza analizei unor profesori străini din domeniul chimiei, i s-a imputat plagierea unei lucrări stiințifice. Acuzația a apărut într-un cotidian german (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Ministrul Ecaterina Andronescu a dezmințit aceste imputații printr-un comunicat oficial.

Andronescu, urmărită penal în dosarul Microsoft în 2014, scapă de acuzații în 2018

În 2014 Ecaterina Andronescu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale la acel moment, a devenit urmărită penal de către Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiunile de trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani în dosarul Microsoft. Potrivit DNA, Ecaterina Andronescu ar fi participat activ la achiziționarea de echipamente și licențe informatice la prețuri supraevaluate, obținând foloase necuvenite și provocând la schimb daune statului român.

În februarie 2018, DNA a anunţat că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate. Procurorul care a investigat dosarele Microsoft a fost Mihaiela Iorga.

Andronescu a dezvăluit  despre perioada în care a fost anchetată de DNA că au fost momente în care mergea pe stradă și diverse persoane spuneau „Uite-o și pe penala asta!”.

”După o carieră pe care am construit-o în așa fel încât să nu-mi poată reproșa nimeni nimic. Nu vreau să mai trăiesc așa ceva. Mă duceam în fața studenților. Mă întrebam oare câți dintre studenții mei cred acuzațiile? Dar atmosfera a fost foarte bună, nu am cum să nu le fiu recunoscătoare colegilor și studenților mei pentru că m-au crezut întotdeauna”, a declarat ea.

În 2012, Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, în anul 2009, şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, însă demnitarul a pierdut acţiunea privind incompatibilitatea constatată de ANI.

Ruptura de Dragnea; Cum a fost eliminată Ecaterina Andronescu din conducerea PSD, după criticile aduse liderilor partidului

Ecaterina Andronescu a făcut parte din conducerea PSD, ca vicepreședinte al Biroului Permanent Național, până la Congresul Extraordinar de la începutul lunii martie, convocat pe repede-înainte de liderul PSD Liviu Dragnea.

Alături de Nicolae Bănicioiu, Andronescu și-a anunțat candidatura la funcția de președinte executiv, dar s-a retras, în timpul Congresului, după ce a acuzat faptul că nu a fost lăsată să își prezinte programul politic. Președinte executiv a fost aleasă, prin vot, șefa Executivului, Viorica Dăncilă, după ce inițial anunțase că nu dorește să candideze pentru a deveni numărul doi în partid.

Senatoarea PSD a explicat că gestul de a candida l-a făcut pentru a arăta că încă există democrație în PSD. Ea a criticat faptul că s-a decis ca orice candidatură la Congres să fie susținută de o filială a partidului. Nu era prima critică adusă de aceasta modului de luare a deciziei în partid.

În momentul în care conducerea PSD a decis retragerea sprijinului politic lui Mihai Tudose, Ecaterina Andronescu a criticat dur, în ședința CexN, ceea ce se întâmpla la vârful partidului și faptul că s-a ajuns la al doilea Guvern dat jos. Presa relata că Andronescu le-ar fi cerut liderilor partidului să plece acasă pentru că doar aşa PSD mai poate fi salvat.

Ulterior, aceasta a anunțat că s-a retras din competiția internă pentru funcția de premier, știind faptul că europarlamentarul Viorica Dăncilă are mai multe șanse și este susținută de președintele PSD Liviu Dragnea.

Faptul că a pierdut susținerea în cadrul conducerii PSD s-a văzut și la începutul noii sesiuni parlamentare, în februarie. Atunci, Ecaterina Andronescu a fost înlocuită, de grupul PSD din Senat, de la șefia Comisiei pentru Învățământ, cu Liviu Pop, care tocmai fusese schimbat din funcția de ministru al Educației. 

Andronescu a câștigat 247.000 de lei din salariile de senator și profesor, 21.000 de lei pentru constributia la un proiect științific și 24.000 de lei ca despăgubiri dintr-o hotărâre judecătorească.

Soțul lui Andronescu, care este inginer, a câștigat 34.000 de lei pe an. Familia Andronescu deține un apartament de 140 de metri pătrați și o mașină Toyota, și a economisit 211.800 de lei (47.000 de euro) la o bancă.

Citește și: Drumul către ”Lebăda de Cristal” trece prin internat, mâncare dietetică și zeci de accidentări. Povestea micuței balerine

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
Alexandru Rafila, despre persoanele care ajung la ATI: „Deşi sunt vaccinate, din cauza stării de sănătate, nu prea au...
Playtech.ro
Alexandru Rafila, despre persoanele care ajung la ATI: „Deşi sunt vaccinate, din cauza stării de sănătate, nu prea au...
Un fermier din Rusia a murit după ce a vrut să înghită o viperă de stepă. Medicii nu l-au putut salva: "Limba i se umflase atât de tare că abia îi mai încăpea în gură" | GALERIE FOTO
Observatornews.ro
Un fermier din Rusia a murit după ce a vrut să înghită o viperă de stepă. Medicii nu l-au putut salva: "Limba i se umflase atât de tare că abia îi mai încăpea în gură" | GALERIE FOTO
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
HOROSCOP
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
Știrileprotv.ro
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți