MENIU CAUTĂ

Au abandonat cel mai mare viaduct din tara!

Distribuie

De mai bine de 17 ani, linia Valcele ? Ramnicu Valcea, una dintre cele mai impresionante lucrari de cale ferata din Romania, zace abandonata in ruina. Parte a celei care ar fi trebuit sa fie o magistrala de legatura intre sud-estul si vestul tarii, linia ar fi scurtat distanta dintre litoral si granita de vest cu 107 kilometri.


Sunt putini cei care, mergand pe drumul dintre Pitesti si Ramnicu Valcea, iau seama la colosul care rasare undeva printre dealurile  ce despart cele doua orase. Este vorba de viaductul Topolog, cel mai lung pod de cale ferata din tara, ce masoara aproape 1.400 de metri, fiind sustinut de 39 de piloni uriasi, din care cel  mai inalt are 48 de metri. Viaductul traverseaza valea si raul cu acelasi nume, precum si comuna Ciofrangeni, trecand prin curtile oamenilor.

Este doar un element  din povestea impresionanta a unei linii prin care fostul regim comunist a dorit sa mute traficul feroviar de pe Valea Prahovei. Linia Valcele ? Ramnicu Valcea, avand o lungime de 39 de kilometri, a inceput sa fie construita in 1979. Aceasta avea menirea de a face legatura intre doua importante magistrale de transport, Bucuresti-Pitesti-Piatra Olt-Sibiu si Bucuresti-Brasov-Sibiu-Arad-Curtici, si de a face traversarea Carpatilor la o cota mai joasa decat cea la care se face acum prin Valea Prahovei. Practic, trenurile ar fi parcurs distanta Bucuresti – Sibiu in trei ore, in conditiile in care, in prezent, fac sapte ore prin Pitesti – Ramnicu Valcea si aproape cinci ore prin Brasov.


Timp de 11 ani, pana la Revolutie, peste 4.000 de oameni au facut eforturi uriase pentru constructia acestei linii. Pana in 1989 au fost realizate poduri si viaducte cu o lungime totala de circa 3,6 kilometri. Constructia era aproape gata, traseul fiind trecut deja in ‘Mersul Trenurilor’ din 1989. Dupa Revolutie insa, din lipsa de fonduri, lucrarea a inceput sa sucombe, fiind abandonata complet sase ani mai tarziu.

Cum linia a fost considerata, in continuare, una strategica, guvernele post-decembriste s-au laudat care mai de care cu reluarea lucrarilor, fara ca nimic sa se intample insa.


 


 

Comentarii