MENIU CAUTĂ
08 Feb. 2016 15:45

Au doar 13 ani, dar în curând vor deveni părinţi!

Distribuie

Scandalos! La doar 13 ani, o copilă din Grădiştea, Brăila, este deja căsătorită de doi ani, iar în curând va deveni şi mamă!

În ciuda campaniilor făcute de diverse ONG-uri şi oricât ar încerca autorităţile să convingă sau să ameninţe părinţii, în multe comunităţi de romi însă se păstrează tradiţia căsătoriilor între copii foarte mici.

Cel mai recent caz a fost descoperit la Brăila, zilele trecute, după ce a ajuns la spital crezând că i-a venit sorocul. Potrivit Vocea Brăilei, fetiţa, care are doar 13 ani, a fost măritată de părinţi de la vârsta de 11 ani, iar acum este însărcinată în 32 de săptămâni. Soţul ei are tot 13 ani şi este fiul unor vecini alături de care a crescut. Mai mult, vecinii spun că ar fi şi rude de gradul al II-lea.

Viitoarea mămică a ajuns la aseară la Maternitate cu dureri de burtă, crezând că va naşte. După câteva investigaţii de specialitate, medicii au concluzionat că durerile nu aveau nicio treabă cu sarcina, însă fata a rămas internată, fiind ţinută sub observaţie.

Primarul din localitate, Petre Andrei, cunoaşte situaţia celor două familii. „Nu avem ce să le facem, e tradiţia lor. Se căsătoresc de la 10-11 ani, fac copii. Dacă le spui ceva, sar cu gura că ei au legea lor. Noi, ca şi autoritate, monitorizăm atent toate cazurile de acest gen. Sunt sub observaţie„, a declarat edilul.

Potrivit legilor în vigoare, în România căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Noul Cod civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în baza unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscriptie minorul îşi are domiciliul.

Citește mai multe despre casatorie pe Libertatea.

Comentarii