Mergi direct la conținut »
Au făcut grătar la cimitir. Pomana romilor cu mici și cârnați, printre morminte Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Au făcut grătar la cimitir. Pomana romilor cu mici și cârnați, printre morminte

Au făcut grătar la cimitir. Pomana romilor cu mici și cârnați, printre morminte

Au sfârâit mititeii și fripturile într-un loc lugubru pentru că romii au făcut grătar la cimitir, în Focșani. Printre cruci, morminte și capele, nu s-au sfiit să întindă mese bogate pentru a-i pomeni pe cei morți.

Mirosul îmbietor de carne pusă pe grătar s-a răspândit pe aleile cimitirul Nordic din Focșani. Zeci de pirande cu ale lor fuste colorate și rudele lor au ieșit cu mic cu mare pentru a-și pomeni rudele decedate. Asta trebuiau să facă în prima săptămână de după Paște, însă în Focșani a nins când nu se mai aștepta nimeni, scrie Ziarul de Vrancea.

„Trebuia să venim mai înainte, dar era frig ăla, domnule, era zăpadă. Extraordinar”, a spus una dintre femeile care pregătea de zor bucatele.

Romii au făcut grătar la cimitirul din Focșani ca să-și respecte tradițiile

Abia sămbăta aceasta, romii au făcut pomana lor tradițională.

„ Așa e datina din bătrâni să facem gesturi frumoase pentru morții noștri: pentru mama, pentru bunicul, pentru bunica. Așa e frumos. Hristos a înviat!”, a spus unul dintre bărbații veniți la pomană.

„Am văzut și noi la bunicii noștri, la familia noastră ce au făcut și facem și noi tot la fel! Așa-i tradiția noastră, la romi”, a explicat un localnic.

Pe lângă micii, friptura și cârnaţii care au sfârâit pe grătare, romii au adus și bere, vin și cozonac pe care le-au dat de pomană. Unii dintre ei au venit însoțiți de preoți care au făcut o slujbă de pomenire în cinstea celor trecuți în neființă.

sursă foto: Ziarul de Vrancea

Close
Închide
  Close