Doi studenti au facut o afacere din pasiunea lor pentru acvarii
Specialistii spun ca un acvariu cu pesti este remediul ideal impotriva stresului. Sferice, dreptunghiulare sau incastrate in perete, acvariile isi gasesc din ce in ce mai des loc in birourile firmelor cu pretentii sau in locuintele luxoase ale oamenilor cu bani, din Top 300, iar ingrijitorii de acvarii sunt tot mai apreciati, in conditiile in care intretinerea unui acvariu presupune pricepere, rabdare si multa pasiune. Programul lor incepe inainte ca angajatii obisnuiti sa vina la lucru si se termina mult dupa ce firmele isi trag obloanele.
Catalin Vasile (foto) si Gabriela Tudorica sunt studenti si au pus bazele acestei afaceri in 2003, cand nu aveau mai mult de 20 de ani. “Am deschis o firma de servicii pentru ca era singura afacere pe care o puteam incepe fara alt capital decat ambitia si puterea noastra de munca”, ne povesteste Catalin. Au muncit o vara intreaga pe la diverse firme de publicitate, iar in toamna anului 2003 aveau “in cont” 300 de euro. Au infiintat o firma care avea drept obiect de activitate intretinerea si amenajarea acvariilor, lacurilor si iazurilor.
Au inceput cu o galeata si un furtun, cu care au batut Bucurestiul in lung si in lat. “Mergeam cu metroul si vedeam cum oamenii se feresc din calea noastra pentru ca li se parea ciudat sa caram dupa noi o galeata si un furtun”, isi aminteste Catalin. Sloganul lor era unul vesel, menit sa le atraga simpatia viitorilor clienti: “Cu noi pestii o duc bine”.
Acum se ocupa de 10 acvarii pe zi, iar pentru ei notiunea de weekend nu are acelasi inteles ca pentru noi toti. “Clientii nostri fac parte, in majoritatea lor, din Top 300. Prin urmare, sunt niste persoane foarte ocupate, iar noi trebuie sa ne facem programul dupa ei. Cei mai multi vor sa venim sa le curatam acvariile dupa ora 10 seara sau in weekend.”
Cel mai scump acvariu amenajat de Catalin si Gabriela a costat 4.500 euro. “Am adus din Danemarca plantele exotice cerute de clientul nostru”.
Imediat dupa ce intra in posesia acvariului, proprietarii devin foarte grijulii cu noua lor achizitie. “Nu o data ni s-a intamplat sa fim chemati la ora doua noaptea, pentru ca murise un pestisor, iar proprietarul intrase in panica”, isi aminteste zambind Catalin.
Abonamentul costa intre 2 si 7 milioane pe luna
Un abonament complet include servicii de curatare a decorului, a frunzelor moarte si a filtrului, de schimbare a apei si chiar de inlocuire a pestisorilor care nu rezista prea mult in noua lor “locuinta”. Costurile unui abonament variaza intre doua si sapte milioane pe luna, in functie de dimensiunile acvariului si de speciile de pesti pe care ii au in grija. “Cu pestii bolnavi avem o politica aparte. Ii iubim prea mult ca sa-i aruncam, asa ca ii punem intr-un acvariu-spital”, adauga Gabriela.
Primul si cel mai important esec al tinerilor “baby-sitter” de acvarii a fost la cel de-al doilea client al lor, care comandase pentru birou un acvariu cu pesti piranha. “S-a intrerupt curentul de vineri pana duminica, iar pestii nu au mai primit oxigen si hrana. Asa ca s-au mancat intre ei”, isi aminteste Catalin.
Din 2003, tinerii si-au imbogatit considerabil “recuzita”: pe langa galeti si furtunuri, ei mai folosesc acum bureti speciali si aspiratoare performante. “Numai asa putem fi siguri ca clientii nostri isi reinnoiesc abonamentele si ne recomanda mai departe”, spune mandru Catalin.