MENIU CAUTĂ
04 Sep. 2016 23:30

Au înroșit ”Telefonul Copilului”. Sute de minori cer ajutorul psihologilor

Distribuie

Copiii românilor se simt din ce în ce mai însingurați, mai părăsiți. Chiar dacă au o familie obișnuită, chiar dacă școala e principala lor ocupație iar rezultatele la învățătură sunt bune, din ce în ce mai mulți puști cad victime ale depresiilor, ale frustrărilor de tot felul. Numai în ultimele două luni, la Asociația ”Telefonul Copilului” au cerut sprijin psihologic aproape 500 de copii!

Vacanța de vară care își numără acum ultimele zile a însemnat pentru mulți copii – elevi de liceu sau în învățământul gimnazial -, o perioadă neagră, încărcată de tristeți adânci. Prinși între două lumi – cea virtuală în care au pășit ”ajutați” de tehnologia care le-a schimbat viața și cea reală din care au ieșit fără să realizeze -, puști din ”generația facebook” s-au trezit abandonați de proprii părinți și au cerut ajutor psihologilor! Numai la Asociația ”Telefonul Copilului” au sunat – mânați de depresii, sentimente de tristețe, frustrări de tot felul sau temeri legate de integrarea lor în noi unități de învățîmânt -, peste 900 de copii. Mai mult de jumătate dintre aceștia au dezvăluit specialiștilor, în lungi conversații telefonice, probleme psihoemoționale.

”Am intrat a doua la liceul și sectia pe care mi le-am dorit, însă a fost o bucurie de două zile… pentru ca am revenit la viata reală… Ce înseamnă viața mea reală? Păi înseamnă a fi singur o vară întreagă.Eu am prieteni doar în mediul online și, vara asta, din cauza stărilor mele s-au împuținat, mulți dintre ei găsind tot felul de scuze ca să nu mai comunice cu mine. Mă simt singură cu gandurile mele, care parcă m-au hipnotizat și m-au ”convins” să mă tai. Nu pot vorbi cu parinții mei pentru că ei nu mă vor asculta, doar vor țipa la mine și imi vor spune că-i fac de râs”, este povestea unei adolescente de 14 ani, unul dintre sutele de copii care și-a spus vara aceasta povestea la ”Telefonul Copilului”.

Cum s-a putut ajunge într-o asemenea situație? Psihologii vorbesc de o evadare în viața virtuală, de scăderea, firească în aceată situație, a abilităților de comunicare într-o lume reală, urmate de o ruptură aproape inevitabilă de părinți. ”Primii care au făcut pasul către această ruptură afectivă au fost chiar copiii care au abandonat viața reală și s-au refugiat în mediul on-line. Părinții, necunoscători ai fenomenului care nu trebuie blamați, nu au știut cum să reacționeze. Treptat, copiii lor  – care au confundat viața reală cu cea virtuală, s-au însingurat, și-au creat mici insule și, într-un final, au cerut ajutorul în altă parte”, ne-a declarat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Insitutul de Cerecetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.

Citește mai multe despre telefonul copilului pe Libertatea.

Comentarii