Mergi direct la conținut »
Audieri la PICCJ în dosarul Colectiv, privind intervenţia autorităţilor după incendiu
Ştiri Libertatea > Ştiri > Audieri la PICCJ în dosarul Colectiv, privind intervenţia autorităţilor după incendiu

Audieri la PICCJ în dosarul Colectiv, privind intervenţia autorităţilor după incendiu

Procurorii de la parchetul instanței supreme fac, luni audieri, în dosarul Colectiv, după ce părinţi şi victime au depus mai multe plângeri penale, în legătură cu modul în care autorităţile au intervenit după incendiu.

De Cătălin Lupășteanu,

Printre cei prezenţi la sediul instituției se numără şi Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi tatăl unui tânăr care a murit la spital, la trei săptămâni de la incendiu.

„Sunt chemate patru persoane la audieri, trei părinţi şi o victimă. (…) Noi am depus plângeri penale de doi ani de zile. Am reclamat ce s-a întâmplat după incendiu, tot ce înseamnă sistemul sanitar.

Aceste plângeri vizează modul în care s-a intervenit după incendiu.

De doi ani noi semnalăm faptul că au murit 27 de persoane în acea noapte, în incendiu, după care 37 au murit ulterior, din cauza intervenţiilor şi tratamentelor în spitale, din cauza celor care au decis că nu pot să plece copiii noştri la spitale specializate.

Trebuie să vedem cine a luat decizia asta, trebuie să vedem de ce în România se declară că nu sunt bacterii, pe ce baze cei de la DSP au făcut controale în urma cărora a reieşit că bacteriile în spitalele româneşti sunt între 0 şi 1%, în condiţiile în care, în Germania, se recunoaşte un procent de 5 – 6%.

Aici e vorba de corupţie, de un sistem care trebuie schimbat. (…) Plângerile sunt făcute de doi ani şi procurorii au dormit. Sunt primele audieri în doi ani”, a spus Iancu.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Părinții se plâng de autorități

Rudele celor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv au depus în noiembrie 2016 o plângere penală împotriva lui Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu, fostul ministrul al Sănătăţii. Documentul a fost depus la Parchetul instanței supreme.

Părinţii a doi tineri decedaţi în incendiul din clubul Colectiv, Eugen Iancu şi Jean Chelba, au depus,Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, plângeri penale pe numele mai multor persoane, printre care cele ale şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi a fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Vrem să se continue anchetele. Avem procese, avem anchete cu ceea ce s-a întâmplat până la uşa Colectiv, cine e de vină şi de ce a luat foc.

Noi vrem să continuăm, copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în afară.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Vedem acum că un ministru de atunci spune că el este dentist, nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să ne spună dacă sunt ei de vină sau toată conducerea.

Plângerea noastră e împotriva tuturor celor care au acţionat după ieşirea din incendiu, intervenţie care, ştiţi foarte bine, a fost o catastrofă, refuzul de a fi trimişi în străinătate şi faptul că au murit copiii noştri din cauza condiţiilor din spital şi a nepriceperii“, a declarat Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în incendiul din clubul bucureştean, de pe 30 octombrie 2015.

Victor Ponta, în vizor

Întrebat cine este vizat concret de aceste plângeri, Jean Chelba, părintele unui alt tânăr decedat în tragedia din clubul Colectiv, a precizat că “inclusiv primul ministru (Victor Ponta, premierul României la acea vreme -n.r.) pentru că şi inacţiunea se pedepseşte”. Bărbatul a mai declarat că acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, malpraxis, trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. Şi medicii care au intervenit sunt acuzaţi.

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei
Recomandări

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei

Arafat era preocupat în acea noapte mai mult să îşi alinieze salvările roşii decât să salveze vieţile tinerilor. Noi am strâns la ora asta undeva la 50 de semnături.

Vizaţi de plângere nu sunt doar Arafat şi Bănicioiu, ci şi medicii care au acoperit situaţia din spitale. Medicii ar fi trebui, sâmbătă, după ce au executat manevrele de prim ajutor şi i-au resuscitat, trebuiau să iasă şi să spună că aici vor muri, avem bacterii care îi vor ucide.

(…) După un an de zile vedem că se cere, în continuare, au tupeul cei de la SANITAS să facă grevă acum în prag de alegeri, să ceară salarii.

Dar condiţii pentru pacienţi când vor cere? Eu vreau să îl văd pe cel de la DSP care a semnat în ultimii trei ani, la Sfântul Ioan, că acolo nu sunt bacterii. Omul ăla trebuie să înfunde puşcăria!“, a mai precizat Eugen Iancu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea la acea vreme că nu are ce să îi reproşeze lui Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, privind gestionarea cazului Colectiv, acesta din urmă declarând că singura sa contribuţie la problema barocamerei de la Floreasca a fost că a tăiat panglica.

64 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a cuprins clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, din cauza unor artificii folosite necorespunzător la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”, dar şi a supraaglomerării şi dotărilor anti-incendiu inexistente la nivelul clubului, care de altfel nici nu avea autorizaţie de la pompieri.

Transferurile răniţilor au început la aproape o săptămână, după ce 10 tineri au murit într-o singură zi în spitalele din România şi alţi trei în străinătate unde abia fuseseră transferaţi, oficialii, în frunte cu Nicolae Bănicioiu, insistând că pacienţii arşi la Colectiv primesc absolut tot ce au nevoie în spitalele din România.

Nicolae Bănicioiu candidează pentru un nou mandat de parlamentar pe listele PSD Iaşi.

Citește și EXCLUSIV/ Gheorghe Ifrim, acid la adresa celor care ne conduc: “Oamenii politici se bat între ei, nu pentru țară”

Close
Închide
  Close