MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2005 22:00

Averile cetatenilor vor fi controlate

Distribuie

realizeaza o evaluare a "tuturor portitelor" de evaziune fiscala, avand in vedere ca se doreste ca anul 2005 sa reprezinte "momentul zero" pentru depunerea declaratiilor de avere pentru fiecare cetatean al Romaniei.
Videanu a explicat ca se studiaza posibilitatea ca fiecare cetatean sa depuna declaratii de avere pentru ca din acel moment declaratiile de venit pentru fiecare individ in parte sa reprezinte "elemente de urmarire" a achitarii tuturor taxelor si impozitelor care trebuie platite de agentii economici si persoanele fizice.
Respectivele declaratii de avere ar urma sa fie depuse la organul fiscal, fara a fi facute publice, iar eventualele verificari se vor face prin sondaj.
"Din momentul depunerii declaratiei de avere, in fiecare an se va face declaratia de venit, iar organul fiscal va avea la ce sa se raporteze la un moment dat, cand vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii cinci ani. L-a prins - l-a taxat; si-a platit in mod corect obligatiile fata de bugetul statului, este un cetatean onorabil", a explicat Videanu.
El a mai precizat ca in prezent daca se doreste evaluarea averii cuiva, acest lucru nu se poate, intrucat nu exista "elementul de referinta".
"Zona de evaziune fiscala se regaseste de regula in avere", a mai spus Videanu, precizand totodata ca in acest moment toate aceste chestiuni se gasesc in stadiul de evaluare.
Tot in faza de evaluare se gaseste si modificarea legislatiei in privinta incadrarii evaziunii fiscale in domeniul criminalitatii fiscale si tratarii ca atare, a mai spus Videanu.

Doar 15 ministri si-au depus declaratiile de avere

Cabinetul Tariceanu implineste zilele acestea peste doua saptamani de cand a fost validat, mai corect spus 16 zile. Cei 25 ministri si-au luat in primire atat posturile, dar si obligatiile ce le revin din legile tarii. Una dintre cele mai importante obligatii era aceea a depunerii declaratiei de avere in termen de 15 zile de la validarea mandatului. Pe site-ul Guvernului insa doar 15 ministri si-au indeplinit misiunea. Dintre acestia doar un singur vicepremier din trei si-a gasit timp sa respecte prevederile legii anticoruptie. Este vorba despre Adriean Videanu. Printre marii absenti se numara si ministrul finantelor, Ionut Popescu, ministrul economiei, Codrut seres sau ministrul sanatatii, Mircea Cinteza.

Emil Hurezeanu spune ca masura aduce a leninism

Analistul politic Emil Hurezeanu (foto): „Exista riscul aruncarii copilului o data cu apa din cristelnita. Una e sa institui o disciplina financiara pe baza cadrului legislativ existent, adica declaratiile de venit global, care exista si in Germania, Franta si Statele Unite. si se stie ca acolo institutiile care constata daca ai mintit sau nu in aceste declaratii sunt extrem de severe. Introducerea unei declaratii suplimentare mi se pare redundanta. Avertizeaza contribuabilul ca inainte sa se bucure de beneficiile muncii sale intra pe un teren plin de pericole. Adica, omului ii cam taie cheful de munca. si de ce sa inventam, cand putem sa-i imitam pe ceilalti. Trebuie doar ca sistemul care verifica colectarea impozitelor sa fie pus la punct, sa fie functional si la final sa existe un set de pedepse convingatoare. Sunt perfect de acord cu criminalizarea evaziunii fiscale, dar sa nu aplicam principiul lui Lenin „increderea e buna, controlul si mai bun”, mai ales acum cand au venit liberalii la Putere”.

Ion Cristoiu: „E o proza stiintifico-fantastica”

Ion Cristoiu (foto): „Declaratia domnului Videanu se inscrie in seria de proza stiintifico-fantastica pe care intentioneaza sa o publice pe spatele romanilor, noul regim. Alaturata declaratiei lui Traian Basescu potrivit careia Romania ar trebui sa faca ordine in Ucraina, in Cauzaz etc., declaratia domnului Videanu dovedeste o totala necunoastere a Romaniei reale. Ca sa aplici o asemenea masura va trebui sa construim mai multe sedii de finante, de marimea Casei Poporului si sa angajam slujbasi care sa primeasca si sa verifice hartiile, aproape intregul electorat al Aliantei. in concluzie, o propunere de masura care nu poate fi aplicata, dar care sta sub semnul nevoii actualei guvernari de a vorbi atunci cand trebuie sa taca”.

Comentarii