PSD se scufunda incet sub povara averilor celor care l-au creat. Adrian Nastase a luat decizia de a se retrage din functia de presedinte executiv al partidului. Simultan, Dan Ioan Popescu, alta figura notorie a fostelor guvernari,, s-a trezit pus sub acuzare de Comisia pentru cercetarea averilor si s-a ales cu sechestru asupra averii pentru ca nu a putut justrifica imobile valorand peste un milion de euro. Marele maestru al combinatiilor din PSD, Viorel Hrebenciuc, nu se simte nici el prea bine. Dat de gol de propria declaratie de avere, si el a facut, tot ieri, o declaratie socanta: renunta benevol la terenuri in valoare de zeci de milioane de euro, in comuna Voluntari de langa Bucuresti.
Ieri, in urma sedintei Biroului Permanent National, presedintele executiv Adrian Nastase s-a autosuspendat din functie pana cand aspectele juridice legate de natura averii sale vor fi clarificate. El a dorit sa precizeze ca decizia ii apartine si a luat-o pentru a mentine un standard impus din perioada in care era presedinte al PSD, conform caruia orice membru suspectat de ilegalitati trebuie sa se autosuspende din functie. El a subliniat ca nu va demisiona din partid si nici nu va iesi din viata politica si a precizat ca luat decizia autosuspendarii din functia de presedinte executiv pentru a-si rezolva individual problemele care ii sunt reprosate. Conducerea departamentelor PSD va fi preluata, pentru urmatoarele trei luni, de Dan Mircea Popescu. In ceea ce priveste activitatea lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor, aceasta nu va avea legatura cu autosuspendarea din functia detinuta in partid.
Nastase acuza serviciile secrete
Adrian Nastase spera “ca acest gest sa fie urmat si de alti oameni politici ale caror declaratii de avere au fost remarcate de presa” si si-a exprimat speranta ca prin autosuspendarea sa “PSD va fi scutit de o campanie de denigrare dusa de actuala Putere”.
Adrian Nastase sustine ca s-a lansat o campanie de denigrare impotriva sa si considera ca aceasta a fost instrumentata de o “unitate speciala” formata din oameni din serviciile speciale care au raspuns unor comenzi din zona Puterii. El a exemplificat prin faptul ca unele materiale “furnizate” presei centrale contin aceleasi greseli. Fostul presedinte al PSD spune ca se doreste eliminarea lui ca om politic. “Nu mi-am dat demisia, nu ma retrag din viata politica. Dar le atrag atentia celor care cred acest lucru ca ma voi reintoarce la activitatea politica. O sa vedeti ca in final daca „Matusa Tamara” nu exista, miza este alta”, a mai spus Nastase.
Declaratia de avere a generat scandalul
Presedintele PSD Mircea Geoana a salutat decizia de autosuspendare a lui Adrian Nastase, considerata de el una “responsabila, demna” si o “premiera” in Romania. “Este un moment foarte greu pentru noi, dar vom iesi intariti. Adrian Nastase a luat cea mai buna decizie. Indiferent de ceea ce i se va pune in carca, ramane un lider politic adevarat”, a spus Mircea Geoana.
Liderul PSD a acceptat faptul ca partidul are in continuare o problema de imagine si a spus ca acolo unde vor exista dovezi se va actiona cu simt de raspundere. In acele cazuri in care va exista “o vendeta politica PSD va fi extrem de dur”, a mai spus el. Geoana a sugerat astfel, o delimitare a cazului Adrian Nastase de situatia altor membri PSD care sunt acuzati de anumite decizii luate in perioada in care s-au aflat la guvernare, un exemplu fiind contractul cu compania americana Bechtel. “Vom respinge toate aceste acuzatii, pana cand nu vor fi solutionate de justitie”, a mentionat Mircea Geoana.
Intreaga poveste a “matusii Tamara” a pornit chiar de la “victima”: de la declaratia de avere facuta de Adrian Nastase in urma cu doua saptamani. In acea declaratie Nastase preciza ca sotia sa a mostenit de la o matusa, Tamara Cernasov, peste un milion de euro, in bani si in bunuri imobile. In urma unor anchete jurnalistice s-a demonstrat ca matusa era o femeie de 97 de ani, care traia modest, intr-o garsoniera intr-un cartier muncitoresc al Capitalei. Nastase s-a balbait in justificari, precizand ca matusa Tamara ar fi avut bijuterii de familie de 400.000 de euro pe care le-ar fi vandut lui Alexandru Bittner, un controversat om de afaceri apropiat al liderului PSD. Bittner ar fi consiliat-o pe matusa nonagenara cum sa investeasca banii si aceasta a reusit in cativa ani sa castige un milion de euro din diferite plasamente. Procurorii DNA ancheteaza in prezent dubioasa mostenire.
Hrebenciuc s-a pus la adapost
Un alt lider al PSD cu probleme este si Viorel Hrebenciuc. El a mentionat in noua declaratie de avere un teren de 37 de hectare in comuna Voluntari, localitate vizata pentru noii doritori de cartiere rezidentiale de lux. Interogat de ziaristi in legatura cu acel teren, Hrebenciuc a facut pasul inapoi. El a declarat ieri, ziaristilor de la ziarul “Gandul” ca a renuntat la teren pentru ca, de fapt, nici macar nu ii apartinea, aparitia acestuia in declaratia de avere fiind doar “un exces de zel”. Terenul respectiv valoreaza zeci de mili-oane de euro.