De Daniel Ionașcu,

Iată mai întâi care sunt argumentele lui Dillian despre viitoarea criză globală, despre care spune că ne apropiem cu pași repezi, potrivit Business Insider.

După cum îi spune și numele, bula se manifestă simultan în mai multe clase de active, de la imobiliare și monede virtuale, la burse și credite acordate cu nemiluita companiilor.

Dillian a realizat chiar și un infografic cu ceea ce crede el.

Bula monedelor digitale

Astfel, potrivit acestuia, există deja mai multe monede virtuale decât monede reale în lume. La nivel mondial se află 180 de monede recunoscute, în vreme ce monede digitale sunt 1.072. Dacă în anul 2013, toată cantitatea de monede Bitcoin valora 1,4 miliarde de dolari, în 2017 a ajuns la o valoare de 65 de miliarde de dolari. Valoarea Bitcoin a crescut de patru ori din decembrie 2016 până acum.

Bule imobiliare locale

De asemenea, există și o serie de bule imobiliare locale. În San Francisco, un index imobiliar este acum aproape dublu față de anul 2010, datorită dezvoltării puternice a companiilor de tehnologie din Silicon Valley. Aceasta a dus la o creștere puternică a prețului imobiliarelor din zonă.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

Concomitent, există creșteri mari și în Canada, dar și în orașe precum Stockholm, capitala Suediei, și Sydney – cel mai mare oraș din Australia.

Bula de pe burse

Bursele de acțiuni sunt, la rândul lor, vizate de veteranul de pe Wall Street. Dillian spune că acțiunile unui număr de cinci companii din IT s-au apreciat cu 30,8% în acest an, în vreme ce indicele S&P 500 doar cu 5,5%. Cele cinci companii sunt Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google.

De asemenea, producătorul de mașini electrice Tesla a ajuns acum al patrulea constructor mondial în funcție de capitalizarea bursieră, deși produce mult mai puține mașini decât giganți precum Toyota, General Motors sau BMW.

Bula din industria auto

Concomitent, industria auto are parte de o atenție specială din partea lui Dillian. Astfel, dacă în anul 2010 creditele pentru achiziția de autoturisme totalizau 650 de miliarde de dolari, în 2017 s-a ajuns la o creștere de 69%, până la 1.100 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 24% – adică 280 de miliarde – sunt credite sub-prime, adică acordate unor persoane care nu se calificau. Din 2010 până acum credite valorând 23 de miliarde de dolari înregistrează întârzieri la plată.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Bula creditelor pentru corporații

Din 2010 până acum a crescut și valoarea creditelor acordate corporațiilor. Acestea au ajuns acum la un total de 5.900 de miliarde de dolari, în urcare cu 54%, față de anul 2010. În timpul crizei financiare din perioada 2007-2009, băncile au redus puternic creditarea către companii.

Bula fondurilor de investiții

Fondurile de investiții sunt și ele vizate. Potrivit lui Dillian, fondurile de investiții au crescut accelerat și acum au sub aripa lor 6.000 de miliarde de dolari, bani care sunt investiți pasiv pe burse. Mai exact, fondurile de investiții imită o serie de indici bursieri și cumpără acțiuni ale companiilor incluse în acei indici. Cele 6.000 de miliarde de dolari acontează acum 28,5% din toate activele tranzacționate în SUA.
Numai fondurile manageriate de grupul american Vanguard dețin 6,8% din acțiunile incluse în indicele S&P 500.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Euforie maximă

Numai că, în ciuda acestor avertismente, optimismul investitorilor este la cel mai ridicat moment din ultimul deceniu. Optimismul este măsurat prin alt index, numit Sentix.

În SUA, indicii bursieri Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au spart multiple recorduri în acest an. Euforia de pe Wall Street se propagă şi pe bursele asiatice, dintre care unele merg din record în record. De asemenea, economiile din SUA și Germania funcționează foarte bine în acest moment, în ciuda măsurilor pe care vrea să le ia președintele american Donald Trump.

Spre exemplu, administrația Trump a decis să impună tarife vamale foarte mari pentru importul de avioane Bombardier, companie din Canada. De asemenea, SUA vor renegocierea acordului de liber-schimb din America de Nord (NAFTA), iar Trump a amenințat adesea cu tarife vamale producătorii auto care deschid fabrici în Mexic.

Pâlpâie beculețele și în Europa

În Europa, posibila independență a Cataloniei provoacă noi îngrijorări. De altfel, banca Sabadell – una dintre cele mai mari din regiune – a anunțat deja că vrea să își mute sediul pentru a nu intra sub incidența autorităților catalane în cazul independenței. Același lucru îl dorește și Caixabank, a treia mare bancă a Spaniei, potrivit CNBC.

Pe de altă parte, alți analiști avertizează asupra viitoarelor alegeri din Italia, care vor avea anul viitor.

În fine, nici incertitudinile legate de Brexit nu au fost risipite. Marea Britanie vrea să treacă la negociere unui acord comercial cu Uniunea Europeană, dar aceasta din urmă spune că nu s-au făcut suficiente progrese asupra celor trei mari probleme spinoase: drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, factura ieșirii acesteia din UE și granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Urmează o nouă criză economică mondială. Un veteran de pe Wall Street a realizat un infografic cu pericolele existente. Infografie Marea Bulă a Totului

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase
HOROSCOP

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase