Mergi direct la conținut »
Avertismentul sindicatelor: Salariile nete ale angajaților din privat vor scădea de anul viitor cu peste 16%; Răspunsul premierului Tudose
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Avertismentul sindicatelor: Salariile nete ale angajaților din privat vor scădea de anul viitor cu peste 16%; Răspunsul premierului Tudose

Avertismentul sindicatelor: Salariile nete ale angajaților din privat vor scădea de anul viitor cu peste 16%; Răspunsul premierului Tudose

Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Cartel Alfa a anunțat după discuțiile cu reprezentanții Guvernului că, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, salariile nete ale angajaților din privat riscă să scadă cu peste 16%. „Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, iar Guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii”, a spus sindicalistul, atrăg7nd atenția că Executivul nu mai vrea sa dea actul normativ care să-i oblige pe angajatori sa crească salariile dupa transferul contribuțiilor CAS și CASS la angajat. Premierul dă, însă, asigurări, că salariile vor crește.

De Valentina Postelnicu,

„Iadul este pavat de intentii bune”, a spus Bogdan Hossu. El a afirmat că salariile nete ale celor peste 3,2 milioane de români care lucrează la firme particulare ar putea scădea peste două luni cu mai mult de 16 procente, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Pentru a nu se ajunge la această situație, patronii ar trebui să majoreze lefurile. Sindicaliştii spun că Executivul nu vrea să oblige angajatorii să crească salariile pe hârtie, așa cum anunța recent.

Cartel Alfa mai arată că proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, are „deficiente mari”.

Răspunsul premierului: „Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte”

Premierul Mihai Tudose şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, au transmis, în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ideea că trecerea unei părţi a contribuţiilor de la angajator la angajat în 2018 nu va avea un impact negativ asupra salariilor nici în sectorul public, nici în cel privat și că salariile vor crește.

În ceea ce priveşte trecerea unei părţi a contribuţiilor de la angajator la angajat în 2018, premierul Mihai Tudose şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, au reiterat ideea că această măsură nu va avea un impact negativ asupra salariilor nici în sectorul public, nici în cel privat.

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

„Am vorbit cu mediul de afaceri, salariile vor creşte. Mediul de afaceri mi-a spus că e o oportunitate de a-şi plăti mai bine oamenii”, a subliniat premierul, referindu-se la efectele acestei modificări legislative.

În comunicat se arată că patronatele au apreciat că este vorba despre „o măsură foarte bună”, sindicatele s-au pronunţat pentru „păstrarea actualei legislaţii în ceea ce priveşte plata contribuţiilor pe salarii”.

Totodată, potrivit aceleiaşi surse, creşterea salariului minim la 1.900 de lei începând de anul viitor, potrivit obiectivelor programului de guvernare, a fost agreată de reprezentanţii sindicatelor şi nu a întâmpinat opoziţie din partea celor ai patronatelor, cu menţiunea că este necesară dezvoltarea infrastructurii, în special în zona transporturilor şi agriculturii, pentru exploatarea optimă a potenţialului pe care îl are România în materie de dezvoltare a afacerilor.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

„În context, premierul Mihai Tudose a anunţat că actualul guvern are în vedere o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte infrastructura de transport şi a făcut referire la întâlnirea pe care urma să o aibă în cursul de azi, pe această temă, cu reprezentanţii Băncii Mondiale”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Citește și: Pădurea Hoia Baciu din Cluj e cea mai înfricoșătoare din lume. Poveștile terifiante cu fantome și blesteme i-au atras pe jurnaliștii britanici în România

Close
Închide
  Close