Procesul, care se desfasoara in America, in care puscasul marin american este acuzat de moartea basistului Teo Peter, este departe de a se finaliza. In urma cu doua zile, avocatii sergentului Christopher VanGoethem au adoptat o noua strategie de aparare.
Scenele, rupte parca din filme, in care un american ajunge pentru omor in fata Curtii Martiale, iar avocatii acestuia apeleaza la tot felul de chichite tocmai pentru taraganarea procesului, sunt din ce in ce mai des intalnite in salile de judecata de peste ocean. De data aceasta, este vorba de un caz real, soldat cu moartea unui roman. La 4 decembrie 2004, Teo Peter, basistul trupei Compact, si-a pierdut viata intr-un accident de circulatie, in Capitala. Taxiul in care se afla a fost lovit in plin de un Jeep condus de un puscas marin, de la Ambasada SUA. Imediat, reprezentantii ambasadei l-au scos pe militar din tara pe usa din dos, motivatia fiind ca el trebuie sa fie judecat de autoritatile americane.
De atunci se incearca aflarea adevarului si pedepsirea celui care i-a luat viata lui Teo Peter. Numai ca justitia americana, se pare, nu doreste acest lucru. Marti, principalul aparator al lui Christopher VanGoethem (foto stanga), maiorul Phil Stackhouse, a venit in fata Curtii Martiale, compusa din sapte membri, echivalentul militar al unei curti de juri, cu o noua strategie de aparare. El pune sub semnul intrebarii decesul muzicianului ca urmare a accidentului, relateaza o revista americana. Inca de la deschiderea procesului de marti, acesta a mers pe ideea ca Teo Peter nu a murit din cauza leziunilor provocate de coliziunea dintre taxiul in care se afla si autoturismul militarului american, ci din alte motive, fara a preciza despre ce este vorba exact.
Pe langa acuzatia de omor prin imprudenta, puscasul marin, care e casatorit si are doi copii, e cercetat si de comitere de adulter cu fiica unui oficial de la Ambasada SUA la Bucuresti, dar si de obstructionarea justitiei si marturie falsa, in vederea disimularii relatiei sale cu tanara respectiva. Fiica oficialului ambasadei, Ilse Wenntworth, i-a luat apararea iubitului sau in prima faza, insa, a recunoscut ulterior ca puscasul marin i-a cerut sa minta pentru el. Daca va fi gasit vinovat pentru cele patru capete de acuzare, pedeapsa maxima ar putea fi aceea de decadere din grad, la care sa se adauge pana la 14 ani de inchisoare intr-un penitenciar militar.