Mergi direct la conținut »
Avocatul Poporului va avea rang şi salariu de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor CCR; Decizia, luată de senatori
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Avocatul Poporului va avea rang şi salariu de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor CCR; Decizia, luată de senatori

Avocatul Poporului va avea rang şi salariu de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor CCR; Decizia, luată de senatori

Senatorii au votat, marți, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, stabilind că persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională. Senatul este cameră decizională, astfel că merge la promulgare la șeful statului. 

De Valentina Postelnicu,

Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 3 abţineri propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Potrivit unui amendament la lege, funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a susţinut în plen că cele mai multe articole din textul propunerii au fost formulate în urma recomandărilor făcute de subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii. „Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2.300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se deruleze mai bine şi îi va creşte eficienţa”, a afirmat Victor Ciorbea.

Senatorul USR Florina Presadă a criticat proiectul de lege, despre care a spus că ”nu are nicio legătură cu eficienţa acestei instituţii” şi reprezintă „o răsplată politică dată domnului Ciorbea”.

„Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranţă pentru cetăţenii ţării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistenţa în faţa statului de drept. Până la urma aceasta s-a întâmplat şi avem ca dovadă intervenţia domnului Ciorbea la Curtea Constituţională din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcţionare a guvernului care nu permite condamnaţilor penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniţi domnule Ciorbea să pledaţi pentru o pensie specială astăzi?”, a spus Presadă, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului.

În replică, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, a precizat că pensia specială nu este introdusă prin actualul proiect de lege, ci este prevăzută de legea în vigoare privind funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. ”Pensia specială pentru Avocatul Poporului a fost introdusă în urmă cu mai bine de 10 ani în timpul profesorului Muraru şi nu există nicio modificare privind statutul Avocatului Poporului în proiectul acesta de lege faţă de proiectul în vigoare. Sunteţi, din păcate, într-o eroare”, a spus Ciorbea.

Close
Închide
  Close