MENIU CAUTĂ

«Bac-ul greu lasă facultăţile fără studenţi»

Distribuie

Pentru decizia radicală luată chiar cu câteva zile înainte de examenul de admitere există două explicaţii.
“Specializările de la stat care se vor desfiinţa nu mai erau cerute. Fără studenţi, nu au de ce să existe, logic! Iar în cazul universităţilor particulare, autoritatea care se ocupă cu acreditarea periodică a constatat că profesorii nu sunt competenţi sau că spaţiile de studiu sunt improprii”, ne-au explicat surse din cadrul Ministerului Educaţiei.
Specializările vor fi desfiinţate prin hotărâre de Guvern, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Vizată este şi Universitatea Bucureşti, pentru care sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID).
La Politehnică, mai puţini candidaţi
La Universitatea Politehnică din Capitală, ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.
Universităţile pierd mulţi bani
“Nu mai erau candidaţi de mult timp şi era firesc să se renunţe, mai ales că absolvenţii din acest domeniu au încetat să fie căutaţi pe piaţa muncii. În plus, promovabilitatea scăzută de la bacalaureat a tăiat masiv din numărul celor care se îndreaptă spre o facultate. Mai trist este însă faptul că universităţile vor avea pierderi materiale, întrucât cele mai multe programe la care se renunţă sunt la forme de învăţământ care aduceau bani”, ne-a declarat Anton Hadăr, cadru didactic la Politehnica Bucureşti şi preşedinte al sindicatului Alma Mater.

Românii cu facultate au şi parte

Românii care termină o facultate au mai multe şanse să trăiască bine decât restul europenilor care au obţinut o diplomă de studii superioare, potrivit unui studiu Eurostat.
Când vine vorba de procentul persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei, România prezintă cea mai bună situaţie din UE din acest punct de vedere, doar 2% din românii cu educaţie înaltă confruntându-se cu acest risc.
La polul opus se află Spania, unde proporţia persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei este 10%, cea mai mare din UE, urmată de Danemarca şi de Marea Britanie (9,4%), respectiv de Lituania (8,6%). (Alexandra Ariciu)

Diplome de Bac tipărite greşit

Toate diplomele emise de Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, judeţul Suceava, vor fi retrase şi retipărite.
”Conducerea instituţiei de învăţământ a constatat că, din pricina unei erori de soft, pe 300 de astfel de documente au fost înscrise date incomplete”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman.
Se pare că, din această cauză, elevii ar fi avut probleme la înscrierea la facultate.
”Mediile finale apar corect şi în litere, şi în cifre. Absolvenţii se pot înscrie la facultate folosind adeverinţa emisă de unitatea şcolară până la obţinerea noii diplome ”, a mai precizat Hacman.

Comentarii