MENIU CAUTĂ
12 Feb. 2018 15:35 , de Radu Tutulan

VIDEO | Au început probele orale la Bacalaureat 2018. Cum s-au descurcat elevii la examenul oral la Limba română

Distribuie

Au început probele orale la Bacalaureat 2018, iar elevilor le sunt testate cumpetenţele de comunicare în limba română, în limba maternă, într-o limbă străină şi competenţele digitale.


Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI


Luni, elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a au început examenul de Bacalaureat şi au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Un test deloc dificil pentru cei cu drag de învăţătură, sau care au studiat asiduu în ultimii 4 – 5 ani, care au obţinut calificativul „Foarte Bine”.

„A fost uşor. A trebuit să fac o scurtă analiză a textului, să spun dacă aparţine genului jurnalistic, ştiinţific sau epic, să spun cine era emiţătorul, cine erau receptorii şi să detaliez puţin conţinutul acestui text. Nu am avut niciun pic de emoţie. Consider că genul acesta de testare ar trebui să fie mai dificilă, să conţină şi elemente de gramatică, sau care se vor regăsi în examenul scris la limba română. Altfel, în forma actuală, nu este decât o pierdere de timp pentru elevi, într-un semestru care deja este aglomerat şi, oricum, nu te ajută la media finală”, este părerea Mariei Bodea, elevă la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”, din Bucureşti, care a susţinut, luni, proba orală la Limba Română la Bacalaureat 2018.

Tânăra consideră că acest tip de examinare trebuie menţinut, dar numai dacă va deveni mai complex, astfel încât să testeze, cu adevărat, capacitatea elevilor de a comunica în limba română. O părere similară cu cea a lui Radu, colegul ei, care a susţinut, de asemenea, primul test la Bacalaureat.

„A fost foarte uşor examenul de astăzi. Am avut un text la graniţa dintre stilul publicistic şi ştiinţific despre Atlantida. A trebuit să spun cine sunt receptorul şi emiţătorii. Acest examen este important, pentru că dacă îl picăm, nu ajungem la proba de scris. Dar, aceste examene orale nu se pot pica decât dacă elevul nu se prezintă. Există trei calificative, „MEDIU”, „AVANSAT” şi „EXPERIMENTAT” şi cu toate se trece. Nu ar trebui renunţat la acest examen oral, ci cred că ar trebuit schimbat cu ceva mai dificil. De exemplu, la examenul scris s-a scos partea de gramatică, pe care eu o consider foarte importantă”, spune Radu, sugerând că în cadrul acestor testări orale la limba română ar putea fi introduse şi întrebări din gramatică.

Mult mai dificilă a fost evaluarea competenţelor de comunicare pentru unii dintre elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi”, din Capitală.

„A fost un pic cam dificil. Mai întâi am scris pe foaie, pe ciornă şi apoi ne-au întrebat profesoarele despre ce am scris şi trebuia să le zicem ce am scris pe ciornă. Am obţinut calificativul „MEDIU”. Cred că acesta este nivelul la care vorbesc eu limba română. Deci, consider că a fost un calificativ justificat”, admite Cristina, elevă a Colegiului Tehnic.

„Am obţinut calificativul „foarte bine”. A fost super! Chiar nu mă aşteptam. La cât am învăţat, nu mă aşteptam. Nu cred că ar trebui eliminate aceste testări orale, sunt ok, te ajută să te pregăteşti mult mai bine”, crede Adelina, care se grăbea să plece de la examen pentru a ajunge la serviciu.

Ministerul Educaţiei a publicat din timp modele de subiecte pentru probele orale de la Bacalaureat 2018, pentru ca elevii claselor a XII-a să ştie la ce să se aştepte în ziua examenului.

Modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fişiere pentru Bacalaureat 2018 au fost concepute în concordanţă cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea de analiză, de sinteză, de generalizare şi de abstractizare a candidaţilor. De asemenea, vizează cuprinderea echilibrată a materiei studiate, solicitându-se demonstrarea competenţelor prevăzute în programele de examen, respectiv încadrarea în timpul prevăzut de metodologie pentru rezolvarea sarcinilor de lucru. Comparativ cu anul 2017 nu au fost operate modificări în structura subiectelor, mai spune Ministerul Educaţiei.

De asemenea, pentru ca elevii să fie cât mai pregătiţi pentru examen, Libertatea a invitat-o pe profesoara de Limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu', care a oferit sfaturi pentru proba orală la Limba română de la Bacalaureat 2018.

Libertatea a publicat şi programul complet al probelor orale şi scrise ale examenului de Bacalaureat, şi regulile pe care trebuie să le respecte cei care susţin aceste teste.


Citeşte şi:
Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Cum se circulă în Norvegia
Loading...
Comentarii