Proba la matematică este susținută de candidații care au absolvit profilul real din filiera teoretică, profilurile din filiera tehnologică, profilul militar sau profilul pedagogic – specializarea învăţători -educatoare, din filiera vocaţională.

Absolvenții profilului umanist din filiera teoretică și de la celelalte profiluri şi specializări din filiera vocaţională susțin, la proba obligatorie de astăzi, examenul la istorie.

Reguli la proba la matematică de la Bac 2025

Accesul candidaților în centrele de examen este permis între orele 7.30 și 8.30, proba fiind programată la ora 9.00.

Pentru a putea susține examenul, absolvenții de liceu trebuie să aibă asupra loc un act de indentitate valabil.

Ei nu pot intra în sala de examen cu ghiozdane sau genți, cărți, notițe sau telefoane mobile, toate obiectele personale și materialele interzise fiind depozitate într-o sală specială, supravegheată de o persoană desemnată de comisia de examen.

Cei care sunt prinși că încalcă aceste reguli vor fi excluși din examen și nu vor mai avea dreptul să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

Odată ajunși în sala unde urmează să susțină proba, candidații completează datele de identificare pe foaia de examen, apoi primesc subiectele. Din acel moment, au trei ore la dispoziție pentru a rezolva cerințele.

Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală
Recomandări
Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală

Timpul de redactare se poate prelungi, cu maximum două ore, numai în cazul candidaților pentru care s-a aprobat această solicitare.

Potrivit metodologiei publicate de Ministerul Educației, „pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele «Matematică» şi «Geografie», candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen”.

De asemenea, „se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi”.

Probele de la Bac 2025 sunt monitorizate audio-video.

Cum are loc predarea lucrărilor la Bac 2025

Conform regulilor stabilite de Ministerul Educației, „după ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini”.

Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele
Recomandări
Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele

Candidații care nu au terminat de rezolvat subiectele în cele trei ore de examen vor preda lucrările în faza în care se află, iar trei dintre ei trebuie să rămână în sală până când ultima lucrare este predată.

„La predarea lucrărilor, asistenţii barează spaţiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării. Ciornele şi lucrările anulate se strâng separat şi se păstrează în centrul de examen”, mai prevede metodologia.

La sfârșitul probei, lucrările scrise ale candidaților sunt scanate, apoi încărcate pe platforma de evaluare digitalizată. Pentru scanare, fiecare sală de clasă în care se desfășoară probe scrise este dotată cu scanner.

În baza conturilor individuale create anterior, profesorii evaluatori au acces pe platforma digitalizată, unde sunt încărcate lucrările. Evaluarea se face pe laptop/calculator, în baza unui borderou digital introdus anterior repartizării lucrărilor către profesorii evaluatori.

Folosirea platformei de evaluare digitalizată permite repartizarea aleatorie a lucrărilor. Astfel, doi evaluatori ai aceleiași lucrări vor fi nu doar din școli diferite, ei pot fi și din județe diferite. Funcțiile platformei permit, la finalul evaluării fiecărei lucrări, cumularea punctajelor și descărcarea automată a borderourilor de evaluare.

Premierul tehnocrat, calea sigură ca AUR să ajungă la guvernare
Recomandări
Premierul tehnocrat, calea sigură ca AUR să ajungă la guvernare

Evaluarea digitalizată a lucrărilor nu afectează în niciun fel desfășurarea probei scrise pentru elevi. Singura diferență, față de anii anteriori, este că nu se mai secretizează lucrările. Acestea sunt secretizate automat, în momentul în care sunt scanate.

Programă matematică Bacalaureat 2025

În cadrul examenului de Bacalaureat matematica are statut de disciplină obligatorie în funcţie de filieră, profil şi specializare, potrivit legii. Astfel, programele de examen se diferenţiază în:

  • programa pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;
  • programa pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;
  • programa pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;
  • programa pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare.

Următoarele probe scrise de la Bac 2025

După o zi de pauză, examenul de Bacalaureat 2025 continuă joi, 13 iunie, cu proba la alegere a profilului și specializării, iar luni, 16 iunie, va avea loc proba de la limba și literatura maternă, ultima din această sesiune.

Primele rezultate se vor afișa pe 20 iunie, între 23 și 24 iunie se vor rezolva contestațiile, iar pe 30 iunie se vor afișa rezultatele finale.

În premieră, lucrările o să poată fi vizualizate după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de depunerea contestațiilor.

Calendar Bac 2025 sesiunea august

Următoarea sesiune de la Bac 2024 este programată în luna august.

  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.