La Bacalaureatul de toamnă 2017 vor participa cei care au terminat liceul în acest an, dar și absolvenții din anii trecuți. În prima sesiune de Bacalaureat, din iunie-iulie, peste 7.000 de absolvenți care s-au înscris nu s-au mai prezentat la examen, iar alți 34.690 au picat examenul. Unii dintre aceștia s-au înscris la a doua sesiune a Bacalauratului, iar acestora li se vor adăuga alți absolvenți care au picat examenul în anii anteriori. Candidaii vor da examen doar la probele pe care le-au picat în sesiunile anterioare.

Premieră la Bacalaureatul de toamnă: probele scrise sunt susținute înaintea probelor orale și de competențe

Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat din acest an începe în 21 august, dar pentru prima dată vor fi susținute mai întâi probele scrise.

Prima testare va fi la Limba și literatura română, urmată, în 22 august, de proba la Limba şi literatura maternă și în 23 august de proba obligatorie a profilului, susținută la Matematică sau Istorie. Examenul se încheie vineri 24 august, când candidații vor susține o probă la alegere, în funcție de profil și specializare, dintre biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie şi psihologie.

La probele scrise, candidații vor trebui să rezolve subiectele în trei ore. Examenele vor avea loc de la ora 09.00 și vor fi susținut în clase în care sunt camere de supravehere.

Din 25 august până în 31 august vor avea loc probele orale și de competențe. Candidații vor fi testați în 25 și 28 august la comunicarea orală în limba română și tot în 28 august va fi proba orală la limba maternă. Următoarele două zile, în 29 și 30 august, candidații vor intra în laboratoarele de informatică pentru evaluarea competenţelor digitale, iar în 30 și 31 august va fi testarea la comunicarea într-o limbă de circulaţie internaţională.

Imagini dramatice de la mall-ul din centrul Ucrainei, bombardat de ruși. Zelenski: „Este imposibil să ne imaginăm numărul victimelor”
Recomandări
Imagini dramatice de la mall-ul din centrul Ucrainei, bombardat de ruși. Zelenski: „Este imposibil să ne imaginăm numărul victimelor”

La probele orale și de competențe, candidații nu primesc note, ci unul din calificativele ”experimentat”, ”avansat” și ”mediu”, care arată cât de bine se descurcă la comunicarea în limba română, la comunicarea într-o limbă străină și cât de ușor pot folosi computerul.

În perioada în care absolvenții susțin probele orale și de competențe, profesorii vor corecta lucrările scrise. În 1 septembrie vor fi afișate rezultatele și în aceeași zi, cei nemulțumiți de notele primite la probele scrise le pot contesta. După alte cinci zile, pe 6 septembrie, vor fi afișate rezultatele finale.

Bacalaureatul de toamnă 2017. Modele de subiecte

Modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fișiere pentru examenul național de Bacalaureat au fost concepute în concordanţă cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare şi de abstractizare.

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2017 la Certificare competențe

Modele de subiecte A Competenţe lingvistice Limba română
Modele de subiecte B Competenţe lingvistice Limba maternă
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba engleză
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba franceză
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba germană modernă
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba ebraică modernă
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba italiană
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba japoneză
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba portugheză
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba rusă modernă
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba spaniolă
Modele de subiecte C Competenţe lingvistice Model Limba turcă modernă
Modele de subiecte D Competenţe digitale

Scurgere de gaz toxic în portul Aqaba din Iordania: 11 morți și sute de răniți
Recomandări
Scurgere de gaz toxic în portul Aqaba din Iordania: 11 morți și sute de răniți

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2017 la probele scrise

Modele de subiecte E.a) Limba şi literatura română
Modele de subiecte E.b) Limba şi literatura maternă
Modele de subiecte E.c) Matematică
Modele de subiecte E.c) Istorie
Modele de subiecte E.d) Anatomie – Biologie
Modele de subiecte E.d) Chimie
Modele de subiecte E.d) Fizică
Modele de subiecte E.d) Geografie
Modele de subiecte E.d) Informatică
Modele de subiecte E.d) Socio-umane

INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”
Recomandări
INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”

Bacalaureatul de toamnă 2017. Calendarul examenelor

11 – 14 iulie 2017: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examene
27 iulie 2017: Înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
21 august 2017: Limba şi literatura română – proba Ea) – probă scrisă
22 august 2017: Limba şi literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
23 august 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
24 august 2017: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
25, 28 august 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
28 august 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
29-30 august 2017: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
30-31 august 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
1 septembrie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
2 – 5 septembrie 2017: Rezolvarea contestaţiilor
6 septembrie 2017: Afişarea rezultatelor finale

Bacalaureatul, promovat cu cel puțin media 6 la probele scrise

Absolvenții de liceu vor lua Bacalaureatul dacă vor avea cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă, cel puțin media 6 și unul dintre nivelurile de competență la probele orale.

Cei care nu promovează Bacalaureatul se pot prezenta doar la următoarele două examene fără a plăti o taxă. Dacă nu au promovat Bacalaureatul după trei examene, de la a patra testare trebuie să plătească o taxă, stabilită în funcţie de numărul probelor la care se prezintă.

Candidaţii la Bacalaureat nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, culegeri, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căşti audio și orice alte mijloace de comunicare care permit conectarea la internet sau la reţele de socializare. Cei care vor fi prinși cu astfel de obiecte în timpul examenului, chiar dacă nu le-au folosit, vor fi eliminaţi. Candidații nu au voie nici să vorbească în timpul examenului cu colegii de sală sau să ceară profesorilor supraveghetori alte date decât cele despre regulile de desfășurare a probei.

Candidații care copiază sau au la ei manuale, telefoane mobile și calculatoare vor fi eliminați din examen. Cei care sunt eliminați din examen nu mai pot participa la probele următoare, iar notele sau nivelurile de competenţă obţinute până atunci nu le vor fi recunoscute. Mai mult, va pierde şi dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

O situaţie de fraudă poate fi sesizată și după susținerea probei, situație în care comisia de examen verifică dacă frauda sau tentativa de fraudă semnalată se confirmă.

Rezultatele din prima sesiune a Bacalaureatului 2017 și din 2016

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2017, rata de promovare, după soluţionarea contestaţiilor, a fost de 72,9%, cu 4,8% mai mult faţă de prima sesiune din 2016.

Cea mai mare rată de promovare a fost în judeţele Bacău, Sibiu, Iaşi şi Cluj, peste 83%, iar la polul opus au fost judeţele Ilfov şi Giurgiu, cu 44,31% și, respectiv, 51,96%. În Capitală, rata de promovare a Bacalaureatului a fost 75,83%.

În prima sesiune a Bacalaureatului s-au înscris 135.513 candidaţi, au susținut examenul 128.509 și au promovat 93.640 dintre aceștia. Dintre cei promovați, 88.311 sunt din promoţia 2016-2017 și 5.329 sunt din promoţiile anterioare. La examenul din iunie-iulie, 7.004 candidaţi nu s-au mai prezentat, iar 34.690 au picat Bacalaureatul, dintre care 23.136 sunt proaspăt absolvenți de liceu și 11.554 sunt din promoţiile anterioare.

De asemenea, 179 de candidaţi au fost prinși încercând să copieze și au fost dați afară din examen, motiv pentru care nu se vor mai putea prezenta la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

La prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2016 au promovat 88.167 de absolvenţi (68,1%) dintre cei 129.395 de candidaţi care au susținut examenul, iar 78 dintre aceștia au avut media 10.

Cei mai mulţi promovaţi au fost în judeţele Cluj (84,27%), Bacău (80,38%), Braşov (79,16%), Galaţi (79,73%) şi Sibiu (78,83%). În Capitală au luat Bacalaureatul 70,11% dintre cei care au susţinut examenul anul trecut în prima sesiune. În Ilfov şi Giurgiu au fost cei mai puţini promovaţi, 35,58%, respectiv 41,42%.

Cele mai slabe rezultate la Bacalaureat au fost în 2011 și 2012

În 2015 au promovat Bacalaureatul 67,9 la sută dintre absolvenţi, în 2014 au fost 60,65 la sută promovați, iar în 2013, cu medii peste 6 au fost 56,44 la sută dintre candidații care au susținut examenul.

Cele mai slabe rezultate la Bacalaureat au fost în 2012, când au promovat doar 44,41 la sută dintre absolvenții de liceu, iar în 2011, când au fost reintroduse camerele de supraveghere în sălile de examen, au luat examenul 45,73 la sută dintre candidaţi. Multe licee din ţară au avut atunci promovabilitate zero, au fost semnalate și descoperite cazuri de fraudă și au fost făcute mai multe anchete.

Cele mai bune rezultate la Bacalaureat au fost în 2004 – 84,59 la sută promovați, în 2005 – 84,68 la sută, în 2006 – 80,48 la sută, în 2007 – 82,08 la sută, în 2008 – 78,30 la sută, în 2009 – 81,47 la sută şi în 2010 – 69,30 la sută.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Imagini în premieră cu Abdullah Ataș, turcul care l-a ucis pe polițistul Gheorghe Ionescu. La pușcărie, muncește la ”brățări”, citește și se roagă

Urmărește-ne pe Google News
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP.RO
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Playtech.ro
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Observatornews.ro
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Horoscop 28 iunie 2022. Vărsătorii sunt invitați să se trezească la realitate, nu să se culce și mai confortabil pe o ureche
HOROSCOP
Horoscop 28 iunie 2022. Vărsătorii sunt invitați să se trezească la realitate, nu să se culce și mai confortabil pe o ureche
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Orangesport.ro
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro