la "performanta" de a face inutila actiunea pastilelor. Lumea medicala este din ce in ce mai ingrijorata de faptul ca bacteriile devin tot mai "inteligente" si ca pun tot mai multe piedici in calea tratamentului cu antibiotice. Experti americani si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au avertizat deja, la sfarsitul anului trecut, ca situatia poate deveni alarmanta. "Rezistenta bacteriilor la antibiotice, observata in ultima perioada, se extinde si la agentii patogeni responsabili cu declansarea unor boli ca SIDA, de exemplu", s-a afirmat in cadrul Congresului Mondial asupra Agentilor Antimicrobieni.
Specialistii institutiilor de sanatate din Romania, care tin permanent legatura cu forurile internationale in domeniu, spun ca intr-adevar acest pericol exista.
"Exista o ingrijorare mondiala astazi legata de o anumita inteligenta a bacteriilor care si-au dezvoltat abilitati de a rezista la medicamente. Se vorbeste deja despre un esec al antibioticelor, in sensul ca ne intoarcem la era in care omenirea nu avea astfel de medicamente", ne-a spus dr. Marian Negut, directorul Institutului Cantacuzino din Bucuresti.
Ce inseamna acest lucru care a speriat lumea medicala? Ca orice organism viu, bacteriile au capacitatea de a se adapta mediului. La numai un an de la aparitia penicilinei, care a revolutionat medicina, o familie de microorganisme a "produs" deja o tulpina rezistenta la acest medicament. in consecinta, oamenii de stiinta au "perfectionat" si au intarit antibioticele. in timp insa, bacteriile au invatat sa depaseasca si acest obstacol. Practic, acestea s-au modificat genetic pentru a supravietui in corpul omului, ajungand la "performanta" de a face inutila actiunea acestor medicamente.
"La aceasta situatie s-a ajuns din mai multe motive. Primul este medicatia abuziva. Asta inseamna ca oamenii si-au cumparat de capul lor antibiotice din farmacii, fara sa consulte in prealabil medicul. Acest lucru este foarte periculos, iar in farmaciile din Romania ar trebui sa se vanda antibiotice cu mare strictete, doar pe baza de reteta. Un alt motiv ar fi tratamentele empirice facute chiar de unii medici. in mod normal, trebuie sa se faca o antibiograma, adica un test prin care se stabileste cu exactitate cu ce antibiotic trebuie omorata bacteria respectiva. Orice alt medicament administrat o poate intari, iar starea pacientului se poate inrautati. Al treilea motiv poate fi introducerea in organism a bacteriilor rezistente prin produsele din carne. De exemplu, porcii au fost hraniti mult timp cu antibiotice, pentru a creste mai bine. in animale s-au dezvoltat insa bacterii rezistente la antibiotice. Aceste practici au fost interzise si la noi in tara in tehnologia zootehnica, dar nu putem sti in ce masura se respecta", explica prof. Marian Negut (foto).
Spaima specialistilor din lumea medicala internationala este ca pe de o parte exista riscul ca omenirea sa se intoarca in perioada in care epidemiile de boli infectioase faceau ravagii. Pe de alta parte, riscul raspandirii epidemiilor este mult mai mare, avand in vedere conditiile moderne de trafic.
Solutia gasita de experti are trei componente: supravegherea raspandirii microorganismelor rezistente la antibiotice si necesitatea efectuarii de antibiograme, manevrarea antibioticelor sub control strict si costuri accesibile la medicamente.
inca de anul trecut, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca exista o perspectiva ingrijoratoare: imbolnavirile de gripa ar putea evolua intr-o pandemie (o epidemie la nivel mondial). Una dintre cauzele care i-a pus pe jar pe specialisti a fost si gripa pasarilor (gripa aviara). Medicii au explicat ca virusul care declanseaza boala are capacitatea de a se modifica extrem de rapid. Din combinatia acestuia cu virusul care declanseaza gripa la om poate rezulta un nou tip de virus. Acesta, a avertizat OMS, poate declansa o pandemie la nivel global, cu milioane de victime.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.