MENIU CAUTĂ
24 Iun. 2012 16:56

Băiatul care visează dintr-un scaun cu rotile

Distribuie

Când intră stând în scaunul împins de mama lui, George Stoean pare un porumbel cu aripile zdrobite. Privirea, mai delicată şi pură ca o zăpadă a mieilor, l-ar transforma şi pe cel mai întunecat criminal, măcar pentru câteva clipe, într- un sfânt. Pentru un om normal, e mai pătrunzătoare decât respiraţia tuturor arhanghelilor din Cer. În cazul că aceia există. George sigur există. Băiat născut într- o familie simplă din comuna Şerbăneşti, judeţul Argeş. Semne de probleme cu boala ce l-a lovit şi pe el existau în neam. Doi unchi şi doi veri s-au stins atinşi de aceeaşi afecţiune: rabdomiosarcom. Mai simplu spus, un tip de cancer ce se înfruptă din picioarele victimei sale, creând şi alte complicaţii care, mai devreme sau mai târziu, îi retează firul vieţii. Nici una dintre celelalte rude ale lui n-a depăşit 30 de ani.
Totul a început, după cum povesteşte mama lui, acum 5 ani, când George a început să meargă tot mai greu, până când picioarele l-au trădat de tot. Investigaţiile medicale au scos la iveală cumplitul diagnostic.

Îi place să se joace pe calculator

Băiatul a mai reuşit doar să înceapă clasa a VI-a, la şcoală. ”Îmi plăcea mult româna”, spune el, iar bărbia îi tremură de emoţie şi de o mare, imensă delicateţe sufletească. ”A întrerupt şcoala din cauză că profesorii nu au vrut să vină acasă, ca să poată învăţa în continuare”. Mama, Puşa Stoean, vorbeşte cu voce stinsă despre situaţia copilului. Mai are două fete, gemene, de 11 ani, care-o aşteaptă acasă. Dar de un an e nevoită să facă drumuri peste drumuri din comuna lor natală, Şerbăneşti, judeţul Argeş, până la Institutul Oncologic din Bucureşti, pentru tratamentul cu citostatice al fiului. Îmi mai spune că acestuia îi place să se joace pe calculator şi că a primit un laptop de la un om cu suflet bun. George zâmbeşte, sau aşa îmi imaginez eu, poate. ”Mi-ar plăcea să fiu un specialist în calculatoare”, spune el, dar cu glasul ca o şoaptă de toamnă încercănată.
Documentele medicale care atestă suferințele
cumplite pe care le îndură George Stoean →

Deocamdată, s-ar mulţumi şi cu jocurile ce fac deliciul milioanelor de copii şi de adolescenţi din toată lumea. Dar nu are programele necesare instalate în laptop, aşa că ne oferim să o facem noi, la ziar. O bucurie absolut măruntă, dar, în anumite situaţii, uriaşă ca o îmbrăţişare sinceră de prieteni. E înăltuţ, aşa cum îi putem intui dimensiunile prăbuşit în scaunul cu rotile, şi bine făcut. Într-o viaţă normală ar fi putut fi un sportiv excelent. Poate chiar fotbalist. Ba chiar, poate, la echipa lui preferată, ”Steaua”, murmură George cu acelaşi zâmbet ca o lacrimă de arhanghel. Pentru el însă, nu mai e posibil. Dar e posibil, dacă se vor găsi oameni generoşi, ca viaţa ce-o mai are să-i fie mai blândă şi mai bună decât a vrut destinul să-i fie.

Cum ne poţi contacta

Dacă vrei să ajuţi sună la telefonul 021.203.08.49 sau contactează-ne la adresa de e-mail: [email protected]
Dacă vrei să semnalezi cazuri, scrie la adresa de e-mail: [email protected] libertatea.ro Contul Fundaţiei Ringier: RO48 ABNA 4100 2641 0029 8537 deschis la RBS BANK S.A.

Comentarii