Mergi direct la conținut »
Strategia de Dezvoltare Durabilă a României, plină de visuri ca-n Epoca de Aur a comunismului. Creșterea economică a României nu a dus la reducerea sărăciei. Aceasta este concluzia experiților Băncii Mondiale
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Banca Mondială: Creșterea economică a României nu a dus la reducerea sărăciei. 70 la sută dintre cei mai săraci români trăiesc în zonele rurale

De Petre Dobrescu,

Creșterea economică a României nu a dus la reducerea sărăciei, susțin experții Băncii Mondiale. Deși țara noastră a avut a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, acest lucru nu s-a tradus în reducerea sărăciei. Potrivit raportului Băncii Mondiale, 70 la sută dintre cei săraci trăiesc în zonele rurale.

Ad placeholder

Raportul Băncii Mondiale arată că problema incluziunii este predominant o constantă rurală, relatează Mediafax.ro. Mai mult, datele Eurostat indică faptul că România este fruntașă în cazul unui indicator mai puțin măgulitor, respectiv deprivarea socială.

„Aproximativ 45% din populaţia ţării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunităţi inegale şi un acces inegal la pieţe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre ţările Uniunii Europene”, se precizează în documentul elaborat de Banca Mondială.

Raportul indică faptul că 900.000 de oameni, adică 4,5 la sută din populație, trăiesc în sărăcie extremă în zone marginalizate din România. 3,2 la sută dintre aceștia locuiesc în mediul urban, iar 6,2 la sută în mediul rural.

„Zonele marginalizate sunt, prin definiţie, domenii care combină capitalul uman scăzut, şomajul ridicat şi locuinţele necorespunzătoare. Aceste zone suferă de o combinaţie de străzi murdare sau inexistente, concentraţia de gospodării aflate în sărăcie extremă, niveluri foarte scăzute de educaţie, sănătate precară, mame adolescente, un număr mare de copii, şcoli de slabă calitate şi/sau şcoli segregate şi o rată înaltă de infracţionalitate în rândurile minorilor”, se arată în raport.

Autorii raportului susțin că „serviciile publice lipsesc sau sunt de slabă calitate, iar persoanele din comunităţile marginalizate au puţine oportunităţi de a obţine o educaţie mai bună sau un loc de muncă decent”

Experții Băncii Mondiale susțin că sărăcia și degradarea materială a romilor a scăzut, însă rămâne la nivel ridicat în cartierele mărginașe.

„Conform Studiului EU-MIDIS II: European Union minorities and discrimination, ponderea romilor expuşi riscului sărăciei a fost de 70% în 2016, în scădere de la 84% în 2011. Cu toate acestea, diferenţa faţă de media naţională de 25% rămâne substanţială. Sărăcia veniturilor printre romi se corelează puternic cu concentrarea rezidenţială, adică nivelurile sărăciei sunt mai mult pronunţate în cartiere unde toţi sau majoritatea locuitorilor sunt romi. În mod surprinzător, 68% dintre romi raportează trăind în astfel de cartiere segregate”, arată documentul.

Potrivit sursei citate, aproape o treime dintre romi trăiesc în gospodării care „experimentează foamea”.

„Inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, împiedicând mobilitatea economică şi cea a ţării, cu potenţial de creştere pe termen lung. Circa 4 din 10 copii români sunt săraci, numărul fiind cel mai mare din UE”, se mai arată în raportul citat.

Cercetarea Băncii Mondiale mai arată că un alt factor de împiedicare a incluziunii sociale şi de reducere a sărăciei este reprezentat de constrângeri, în ciuda creşterii economice.

Ad placeholder

În iunie, Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României din acest an cu 0,6 puncte, la 5,1%. Instituția financiară avertizează în schimb că presiunile inflaționiste sunt în urcare.


Citește și Euronews a realizat un reportaj despre ”Satul fără hoți din România ”


 

Ad placeholder
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
PARTENERI - GSP.RO
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
Cum arată acum Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman. Cum își câștigă banii
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată acum Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman. Cum își câștigă banii
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
HOROSCOP
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close